PDA

Bekijk de volledige versie : GOED terrorisme-nieuws!!


Barst
29th July 2005, 03:10
Ira belooft te ontwapenen - Noord-Iers vredesproces kan worden vlotgetrokken, Ira blijft bestaan


De Britse premier Blair heeft verheugd gereageerd op de verklaring van het Iers Republikeins Leger over het beëindigen van de gewapende strijd in Noord-Ierland en het inleveren van de wapens.


Hij sprak de hoop uit dat „dit de dag is waarop oorlog plaatsmaakt voor vrede” en noemde de stap van het Ira van een ’ongeëvenaard kaliber’.

Gisteren kwam het Ira dan met de langverwachte schriftelijke verklaring dat het zijn al 35 jaar durende geweldscampagne definitief staakt, voortaan alleen vreedzame middelen zal aanwenden en de ontwapening van zijn eenheden hervat. De verklaring van het Ira moet de impasse in het Noord-Ierse vredesproces doorbreken, die is ontstaan door de weigering van het Ira om volledig te ontwapenen. Maar het Iers Republikeins Leger gaat er niet toe over zichzelf op te heffen.

De Ierse premier Bertie Ahern en zijn minister van buitenlandse zaken Dermot Ahern hadden met het oog op de verklaring hun vakanties afgebroken en waren naar Dublin teruggekeerd, terwijl de Britse regering woensdagavond een veroordeeld Ira-lid vrij liet, als geste aan het Ira.

,,De leiding heeft formeel bevel gegeven de gewapende campagne te beëindigen”, zo schrijft het Ira in de verklaring, die bestemd was voor zijn naar schatting 500 tot 1000 paramilitaire leden. ,,Alle vrijwilligers hebben opdracht gekregen hun assistentie te verlenen bij het ontwikkelen van puur politieke en democratische programma’s met uitsluitend vreedzame middelen.”

De ontwapening van het Ira had volgens het zeven jaar geleden gesloten Goede-Vrijdagakkoord eigenlijk al vijf jaar geleden voltooid moeten zijn. Maar het Ira begon er pas mee in oktober 2001. Bovendien weigerde het zijn gedeeltelijke ontwapening openlijk te laten verifiëren, waardoor de protestanten er weinig vertrouwen in hadden. Het Ira kondigt aan het buiten gebruik stellen van een aantal geheime wapendepots onder toezicht van de Canadese oud-generaal John de Chastelain te hervatten. De Chastelain tracht sinds het akkoord van 1997 de strijdende partijen in Noord-Ierland over te halen zich te ontwapenen. Bij het onklaar maken van de wapens in de depots mogen nu ook een katholieke priester en een protestantse predikant aanwezig zijn.

Protestantse leiders lieten gisteren weten eerst enkele maanden te zullen afwachten of het Ira het dit keer daadwerkelijk meent. Het geweld in Noord-Ierland heeft sinds 1969 aan naar schatting ruim 3300 mensen het leven gekost. Gerry Adams, de leider van de politieke arm van het Iers Republikeins Leger, Sinn Fein, had in april al opgeroepen de wapens echt neer te leggen.


Trouw, 29-07-2005