Inloggen

Bekijk de volledige versie : "Geen gelijke verzekeringpremies mannen en vrouwen"


Véronique.Geudens
14th April 2008, 18:17
Door de genderwet van 10 mei 2007 moeten de verzekeringspremies en -prestaties voor mannen én vrouwen volledig gelijk zijn. Momenteel betalen vrouwen minder voor autoverzekeringen en levensverzekeringen omdat ze minder ongevallen veroorzaken en langer leven. De verzekeringen wilden dat zo houden. Maar het parlement besloot om alleen voor levensverzekeringen verschillende premies toe te staan. Om dat mogelijk te maken moest ons land dat voor 21 december 2007 vragen bij de Europese Commissie. De aanvraag moest dààr gebeuren omdat de genderwet de omzetting in Belgisch recht is van een Europese richtlijn.


Minister van Financiën Didier Reynders (MR) deelt nu aan volksvertegenwoordigster Nathalie Muylle (CD&V) mee dat 23 EU-staten een of andere uitzondering hebben gevraagd. Alleen Bulgarije, Letland, Portugal en Litouwen vragen géén uitzondering. Liefst 19 landen willen een algemene uitzondering voor àlle verzekeringen. Slechts België, Cyprus, Estland, Frankrijk en Ierland willen een beperkte uitzondering, meestal voor levensverzekeringen en aanverwanten. De Europese Commissie moet wel nog beslissen of de uitzondering wordt toegestaan.

JDW

Bron:
GVA
14/04
_______________

Op de website werd er ook verwezen naar het onderstaande artikel:


12/12 Levensverzekeringen mogen discrimineren op basis van geslacht

12 DECEMBER 2007 - De verzekeringen mogen nu toch verschillende premies blijven aanrekenen aan mannen en vrouwen louter op basis van hun geslacht, maar alleen in de sector leven. Ze krijgen dus een beperkte uitzondering op de Genderwet, die bepaalt dat premies voor mannen en vrouwen gelijk moeten zijn. Dat besloot de Kamercommissie Bedrijfsleven dinsdag en het wetsvoorstel zal morgen donderdag normaal gezien plenair worden goedgekeurd in de Kamer.

De Kamercommissie Bedrijfsleven keurde dinsdag in tweede lezing een wetsvoorstel van Bart Tommelein (Open Vld) goed waardoor levensverzekeraars mogen blijven discrimineren op basis van iemands geslacht bij het bepalen van zijn/haar premie. Momenteel is dat al zo: de verzekeringen geven vrouwen lagere premies omdat ze acht jaar langer leven. Eigenlijk mag dat niet meer sinds 20 mei 2007, toen de nieuwe Genderwet van kracht werd. Die verbood iedere discriminatie op basis van geslacht. Maar België kan voor de verzekeringen nog uitzonderingen op die wet vragen bij de Europese Commissie tot 21 december 2007. Dat moet daar gebeuren omdat de Genderwet de omzetting is van een Europese richtlijn.

Nog maar pas maandag 3 december had het Adviescomité voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen van de Senaat voorgesteld om geen enkele uitzondering op de Genderwet toe te staan, waardoor alle verzekeringspremies voor mannen en vrouwen gelijkgeschakeld zouden worden. In de Senaat was vooral CD&V tegen iedere uitzondering, maar ook binnen de Open Vld kondigde Margriet Hermans aan dat ze niet voor een uitzondering voor de verzekeringen gewonnen was. Het advies van het Comité werd eenparig goedgekeurd, maar de liberalen onthielden zich. Het was zowel voor Kamer als Senaat bedoeld, maar in de Kamercommissie Bedrijfsleven hield men er alvast geen rekening mee.

Het voorstel-Tommelein was aanvankelijk veel ruimer dan die ene uitzondering voor de levensverzekeringen. Het volgde de verzekeringen helemaal en stelde ook de mogelijkheid tot discriminatie op basis van geslacht voor bij de berekening van de premies voor de auto- en de hospitalisatieverzekering. Maar de christen-democraten kwamen met een amendement om de verschillende behandeling van mannen en vrouwen te beperken tot de levensverzekeringen. Liberalen, christen-democraten en Vlaams Belang stemden voor de uitzondering, Groenen en socialisten tegen. "Beter leven met de christen-democraten, dan niets met de socialisten", zo grapte Tommelein.

De nieuwe regeling moet binnen de twee jaren geëvalueerd worden door een onafhankelijke commissie die de minister van Economie nog moet oprichten. De zwangerschappen en moederschappen van vrouwen mogen echter al vanaf 21 december 2007 geen enkele rol meer spelen bij de berekening van premies. Tommelein had hiervoor een uitzondering tot 2009 gepland.

Na de goedkeuring in beide Kamers moet de regeling voor 21 december 2007 worden voorgelegd aan de Europese Commissie die de uitzondering moet toestaan. De Europese Commissie liet vorige week dinsdag weten dat nog geen enkel Europees land een uitzondering op de wet had aangevraagd. Tijdens de hoorzittingen eerder in de Senaat had Assuralia, de beroepsvereniging van de verzekeraars, aan de parlementsleden gezegd dat 17 Europese landen een uitzondering hadden aangevraagd. Beide visies hoeven elkaar niet noodzakelijk tegen te spreken omdat de Europese Commissie zich steunt op officiële aanvragen, terwijl mogelijk al aanvragen zijn opgesteld en ingediend, maar nog niet geofficialiseerd.