PDA

Bekijk de volledige versie : Wie als kind niet energiezuinig leerde leven, doet het later ook niet


Barst
14th April 2008, 12:49
Wie als kind niet energiezuinig leerde leven, doet het later ook niet


Met de 'Climate Impact Reducer' wil het WWF mensen helpen om energiezuinig te leven. Wij volgen een gezin dat aan het initiatief deelneemt. Vandaag de vierde aflevering.


Maarten Hens (37) en Veerle Vlassak (37), ouders van Ella (8), Nand (6), Midas (4) en Tristan (2), gingen meer dan twee maanden geleden de uitdaging aan om energiezuinig te leven. Ze schreven zich in via de nieuwe campagne van het WWF, de 'Climate Impact Reducer'.

De campagne bestaat uit vier delen - mobiliteit, wonen, reizen en voeding - waarbij mensen engagementen kunnen aangaan. Elke zes weken wordt een nieuw thema gelanceerd. De afgelopen weken ging de familie Hens na hoe ze hun energieverbruik in de woning konden verminderen.

'We zijn overgeschakeld op groene stroom', vertelt Maarten. Hens. 'We zijn klant bij Nuon en hebben via de website ons contract overgezet van “pakket comfort, naar “pakket nature,, waardoor alle energie van groene stroom komt. We hebben de meerprijs berekend en komen uit op 7 euro extra op jaarbasis, dat is dus verwaarloosbaar. Op 1 mei gaat ons nieuwe contract in.'

Veel engagementen die WWF aanbood, deed de familie Hens al. 'Ons gebruik van de verwarming was al erg efficiënt met een timer, zodat de ketel afslaat als we weggaan en pas aanslaat als we terug thuis komen. Kamers die we niet gebruiken, verwarmen we niet en als we de kamer uitgaan, doen we het licht uit. Dat leek ons allemaal erg evident. Maar toen we eens navraag deden bij vrienden en collega's, bleek dat niet iedereen zo leeft en dat er nog altijd heel wat mensen zijn die in huis één constante temperatuur hebben en lichten laten branden. Opvoeding blijkt een belangrijke rol te spelen. Wie het als kind met de paplepel heeft meegekregen om deuren dicht te doen en lichten uit te doen, doet het op latere leeftijd nog. Wie dat niet heeft geleerd, doet het later ook niet.'

De familie Hens ging wel zelf na wat ze nog kon doen om haar verbruik te verminderen. Ze haalde bij de gemeente een energiemeter om het verbruik van de toestellen te meten.

'We waren verbaasd hoeveel onze diepvriezer verbruikt, namelijk 228 kilowattuur per jaar. We hebben hem volledig ontdooid en ijsvrij gemaakt, maar tot onze verbazing maakte dat qua verbruik geen enkel verschil', vertelt Maarten Hens. Hij ging ook het sluimerverbruik na.

'De modem van onze telefoon en computer verbruikt het meest, maar omdat de modem van de telefoon en het internet dezelfde is, kunnen we die niet afzetten. Voor andere toestellen hebben we een tussenschakelaar geplaatst om het sluimerverbruik uit te schakelen, maar eigenlijk levert dat weinig op. In één kamer hebben we gloeilampen vervangen door spaarlampen, maar in de rest van de woning gebruiken we halogeenlampen en die zijn moeilijk door spaarlampen te vervangen.'

Hens stelt vast dat hij door rationeel energieverbruik in de woning weinig op elektriciteit kan besparen, maximum 30 euro per jaar.

'Financieel is de stimulans dus erg beperkt om je gedrag aan te passen', concludeert hij. Dat komt volgens hem omdat hun elektriciteitsverbruik al erg laag is, onder meer omdat ze op gas koken. 'We verbruiken jaarlijks zo'n 2.000 kilowattuur aan elektriciteit, tegenover 20.000 kilowattuur voor verwarming. Als we dus echt energie willen besparen, dan moeten we ons aardgasverbruik verminderen en dan kom je er met je gedrag alleen niet. Dan moet je investeren in isolatie.' (ig)

www.wwf.be

www.standaard.be/climatereducer


DS, 14-04-2008