PDA

Bekijk de volledige versie : Extreme hongersnood bedreigt de wereld


wim leenaerts
14th April 2008, 12:43
Extreme hongersnood bedreigt de wereld
Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwt voor een wereldwijde voedselcrisis die mogelijk honderdduizenden hongerdoden zal maken en nieuwe oorlogen zal uitlokken. Op een G7-top afgelopen weekend luidde ook de Wereldbank de alarmklok.

Terwijl de leiders van de zeven rijkste landen met het IMF en de Wereldbank in Washington overlegden wat hen te doen stond omtrent de ongeziene prijzenhausse voor basisvoedsel, viel in Haïti de regering na een week van voedselrellen en resulteerden de voedselprotesten in Bangladesh in verschillende gewonden.

Dat graan sinds eind 2006 130 procent duurder werd, soja 87 procent en rijst 74 procent, genereert evenwel niet alleen sociale onrust in tal van landen. Vele miljoenen kinderen, zo waarschuwde Wereldbankdirecteur Zoellick, zullen veroordeeld zijn tot groei-achterstand en verminderde ontwikkeling door voedselgebrek. En nu al kunnen instanties als het Wereldvoedselprogramma de rekeningen niet langer betalen voor de voedselbijstand die zij aan miljoenen mensen verstrekken. Er is op korte termijn 500 miljoen dollar nodig, zo werd op de G7-ontmoeting met de Wereldbank en het IMF onderstreept.

Verschillende experts suggereren dat dat geld moet komen van de geïndustrialiseerde landen. Niet alleen omdat zij daar de middelen voor hebben, luidt het, maar ook omdat het hun beleid is van landbouwprotectionisme bij het kweken van gewassen voor biobrandstoffen dat in grote mate verantwoordelijk is voor de huidige prijsstijgingen.

Biobrandstoffen worden beschouwd als een van de belangrijkste redenen waarom graan, rijst, soja en maïs zoveel duurder zijn geworden maar tegelijk speelt ook het veranderde dieet in India en China een rol. China's vleesconsumptie is tussen 1990 en 2005 met 85 procent gestegen en voor elke kilo kip is 7 kilo graan nodig, wat verklaart waarom de Chinese vraag naar graan zo dramatisch steeg.

Een andere reden voor de huidige prijzenhausse ligt in de klimaatsverandering, die met een toename van droogtes en overstromingen voor veel meer mislukte oogsten zorgt.

Experts van de VN-landbouworganisatie FAO menen dat een decennialange verwaarlozing van de landbouwsector aan de basis ligt van de huidige problemen en wijzen erop dat jaarlijks 10 procent van alle oogsten wordt verloren en verkwist - evenveel als de graanproductie van de VS. Daaraan verhelpen vergt evenwel maatregelen op middellange termijn die gaan van toezicht op beter bestuur en betere infrastructuur. De kortetermijndiscussie gaat vooral over het westerse beleid omtrent biobrandstoffen.

Maar de VS, de grootste producent van ethanol op basis van maïs, had dit weekend niet meteen oren naar een koerswijziging. "Het is een complex probleem", heette het in Washington. "We moeten nu vooral zien dat we snel het voedsel naar de behoeftigen krijgen." (Catherine Vuylsteke)
Bron: www.demorgen.be, 14/07/08