PDA

Bekijk de volledige versie : Vorsers werken aan "wondermiddel tegen Alzheimer"


ellenvvl
13th April 2008, 14:51
Amerikaanse vorsers hebben gemeld dat ze een doorbraak bereikten in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer, waar de wetenschap al een eeuw lang vergeefs een remedie tegen zoekt. Volgens de Independent on Sunday, die dit meldt, gaat het om een injectie die 'binnen enkele minuten' resultaat oplevert. Andere vorsers en Alzheimer-experts reageren voorlopig voorzichtig.

Het ophefmakende nieuws komt uit Californië, waar onderzoekers van het Institute for Neurological Research aan de universiteit van Californië, in een privé kliniek een vijftigtal Alzheimerpatiënten een injectie in de ruggengraat toedienden met het anti-arthritis medicament Etanercept, om de zieke dan met het hoofd naar beneden te leggen zodat die medicatie de hersenen kan bereiken.

Volgens hun eerste rapport reageerde niet minder dan 90 procent van de behandelde patiënten binnen enkele minuten positief op die behandeling en die bewering wordt aan de hand van vdeo's gestaafd.

In een van die filmpjes gaat een verpleegster naast een 92-jarige man zitten die wat mompelt en gezichten trekt als ze hem vraagt om alledaagse voorwerpen te benoemen zoals een armband en een potlood. Daar slaagt hij niet in, tot hij een injectie met Etanercept krijgt. Luttele minuten later begroet hij zijn vrouw, die zichtbaar schrikt omdat hij haar al jaren niet herkend had. In een afzonderlijk video-interview vertelt die vrouw vier weken later dat de verbetering stand houdt en dat haar echtgenoot nu 90 procent van de tijd zinnige dingen zegt.

Etanercept is geen nieuw medicijn, maar het is de eerste keer dat het voor deze doelgroep wordt gebruikt. Bij arthritis-patiënten wordt het toegediend om een scheikundige stof (TNF) te blokkeren die verantwoordelijk is voor ontstekingen en pijn in de gewrichten. Bij de mensen die Alzheimer hebben werd het tussen de rugwervels achterin de nek, vlak onder de schedel, rechtstreeks in de ruggengraat geïnjecteerd omdat de vorsers wilden nagaan of die TNF ook een rol speelde bij het functioneren van de hersenen.

Volgens onderzoeksleider professor Edward Tobinick "zagen we bij deze patiënten een verbetering in hun capaciteit om te rekenen, in hun geheugen en in hun verbale mogelijkheden. Ook lopen ze vaak beter en zijn de in de meeste gevallen gelukkiger". Die vooruitgang, zo zegt hij, hield aan zolang de patiënt een wekelijkse inspuiting kreeg, tot er na een periode van ongeveer drie maanden een stabilisering intrad.

Hoewel de Amerikaanse conclusies hoop doen rijzen bij de miljoenen mensen die lijden aan de tot dusver ongeneeslijke ziekte, waarschuwen kenners voor overdreven optimisme. Daarbij wordt er vooral op gewezen dat de Amerikaanse proeven slechts een zeer klein aantal patiënten omvatten. Suzanne Sorenson, hoofd research van het Britse Alzheimer Genootschap, zegt dat ze oorspronkelijk skeptisch reageerde op de eerste berichten uit Californië, maar na het zien van de video's toch een eigen proefproject wil opstarten. Ze koppelde daar de waarschuwing aan vast dat de resultaten "op het eerste gezicht weliswaar opwindend zijn", maar dat er "nog grote lacunes zijn in het onderzoek. Er kunnen geen echte conclusies worden getrokken tot we een streng gecontroleerde reeks proeven doen".

Ook professor Clive Holmes, die biologische psychiatrie doceert aan de universiteit van Southampton, zegt dat het "op basis van de eerste aanwijzingen de moeite waard is om door verdere proefenemingen op een bredere basis deze medikamenten nader te testen". (belga/jv)

bron: www.demorgen.be

ellenvvl
23rd April 2008, 11:33
Leuvense onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) hebben een nieuw mechanisme blootgelegd in het ontstaan van de meest voorkomende vorm van de ziekte van Alzheimer. In een mededeling bestempelt het VIB dit nieuwe inzicht als baanbrekend. Het doet de hoop rijzen op een betere diagnostische test en legt mogelijk ook de basis van een nieuw geneesmiddel.

Eiwitfragmenten
De ziekte van Alzheimer, een neurodegeneratieve ziekte die langzaam en geleidelijk hersencellen vernietigt, gaat gepaard met abnormale ophopingen van eiwitfragmenten (plaques) in de hersencellen. Het onderzoeksteam van Bart De Strooper ontrafelde enkele jaren geleden al het proces waardoor deze plaques ontstaan voor de familiale vorm van de ziekte, die minder frequent voorkomt.

Vermindering RNA's
Nu hebben de wetenschappers nieuw inzicht verworven in het ontstaan van de meest voorkomende vorm van de ziekte. De hersencellen van deze patiënten vertonen een toename van het eiwit BACE1. De onderzoekers ontdekten dat de toename bij deze patiënten gepaard ging met een significante vermindering van bepaalde microRNA's (miR-29a en miR-29b-1). Dit zijn korte stukken RNA die de aanmaak van eiwitten reguleren.

Nieuw geneesmiddel
Die vaststelling suggereert volgens de onderzoekers dat die microRNA's mogelijk een rol spelen bij de toename van BACE1 en de vorming van plaques in de hersenen van patiënten met de ziekte van Alzheimer. "Het doet enerzijds de hoop rijzen op een betere diagnostische test. Het tijdig voorschrijven van bepaalde geneesmiddelen tegen de ziekte leidt immers tot een betere respons en betere levenskwaliteit. Anderzijds stelt zich de vraag of deze microRNA's in de toekomst de basis kunnen vormen van een nieuw geneesmiddel", aldus het VIB. (belga/ka)

bron: www.demorgen.be