PDA

Bekijk de volledige versie : Europees Hof: PKK geen terreurgroep


s5050033
10th April 2008, 16:04
Europees Hof: PKK geen terreurgroep

De gevangen Koerdische PKK-leider Abdullah Öcalan.
De Koerdische rebellenbeweging PKK en haar politieke tak moeten worden verwijderd van de Europese lijst van terreurgroepen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie vandaag bepaald.

Net als in het eerdere arrest over de Iraanse moedjahedin oordeelden de Europese rechters dat de beslissing van de Raad onvoldoende gemotiveerd werd en dat de rechten van de verdediging niet werden gerespecteerd.

Terreurlijst
De Koerdische Arbeiderspartij PKK en haar politieke arm, het Volkscongres van Koerdistan (Kongra-Gel), werden in 2002 toegevoegd aan de Europese terreurlijst. De lidstaten voerden die lijst in als antwoord op de aanslagen van 11 september 2001. Daardoor kunnen de tegoeden van de betrokken personen en organisaties in Europa geblokkeerd worden.

De lijst is intussen verschillende keren geactualiseerd. Momenteel bevinden er zich 54 personen en 48 organisaties op de lijst. Tot de bekendste behoren de Sri Lankaanse Tamil Tijgers LTTE, de Baskische afscheidingsbeweging ETA en het Palestijnse Hamas.

Amnestie Ocalan
De in 1978 opgerichte PKK lanceerde in 1984 een gewapende strijd tegen de Turkse staat. De organisatie eiste de oprichting van een onafhankelijke Koerdische staat in het zuidoosten van Turkije. Doorheen de jaren matigde de PKK haar eisen. Ze dringt nu aan op autonomie voor de Koerden en amnestie voor hun leider Abdullah Ocalan.

37.000 doden
Enkele jaren geleden maakte de PKK een einde aan een unilateraal staakt-het-vuren en laaide het geweld in het zuid-oosten van Turkije weer op. De Turkse overheid beschuldigt de organisatie ook van bomaanslagen in Istanboel en toeristische trekpleisters, maar dat wordt door de PKK ontkend. Bij het geweld kwamen volgens officiële cijfers reeds 37.000 mensen om het leven. (belga/svm)


http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/229268/2008/04/03/Europees-Hof-PKK-geen-terreurgroep.dhtml