PDA

Bekijk de volledige versie : Barroso brengt eerste officieel bezoek aan woelig Turkije


s5050033
10th April 2008, 15:38
Barroso brengt eerste officieel bezoek aan woelig Turkije
Tegen de achtergrond van hevige binnenlandse politieke strubbelingen is voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie vandaag in Ankara aangekomen voor zijn eerste officiële bezoek aan Turkije. Het bezoek van Barroso, dat reeds voor januari was gepland, vindt plaats tegen de achtergrond van een juridisch offensief tegen de conservatieve islamitische regeringspartij AKP.

Het gerecht dreigt de partij van premier Recep Tayyip Erdogan en president Abdullah Gul te verbieden omdat ze het seculiere karakter van de Turkse staat zou ondermijnen. De EU heeft al meermaals sterke kritiek geuit op de procedure tegen de AKP, die met ruime voorsprong de vorige verkiezingen won.

"Bezorgd"
"De Europese Unie kan enkel een democratisch Turkije aanvaarden. Daarom zijn we bezorgd over de recente ontwikkelingen, die niet normaal zijn voor een stabiel democratisch land", zo verklaarde Barroso voorafgaand aan het bezoek. Hij hoopt dat het grondwettelijke hof een beslissing zal nemen "die gebaseerd is op het recht, de democratie en de normen die we in Europa handhaven".

Ook wil Barroso de Turken tot meer hervormingsijver bewegen. Zo eist Europa nog steeds een aanpassing van het beruchte artikel 301 van de strafwet, dat beledigingen van de Turkse identiteit strafbaar stelt.


Nieuwe klap
Het juridische offensief tegen de AKP vormt een nieuwe klap voor de bijzonder moeizame toetredingsonderhandelingen tussen Turkije en de Europese Unie. De gesprekken gingen in oktober 2005 van start, maar tot dusver zijn slechts zes hoofdstukkenvan het onderhandelingsprogramma geopend. Acht andere hoofdstukken zijn in de koelkast gestopt als gevolg van de kwestie-Cyprus. Velen binnen de EU, zoals de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, zijn openlijk gekant tegen een Turkse toetreding. (dpa/svm)

http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/237485/2008/04/10/Barroso-brengt-eerste-officieel-bezoek-aan-woelig-Turkije.dhtml