PDA

Bekijk de volledige versie : Bromfiets stoot meeste ultrafijn stof uit


jan van hoogten
10th April 2008, 08:25
BRUSSEL - Bromfietsen die op tweetakt rijden, stoten meer ultrafijn stof uit dan vrachtwagens, zo meldt de VRT-nieuwsredactie woensdag op basis van nieuwe metingen van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).
Het VITO voerde de metingen uit op een fietspad langs een rustige weg in Geel. Zo kon ze de hoeveelheden ultrafijn stof meten die fietsers binnenkrijgen op het moment dat een bromfiets of vrachtwagen voorbijkomt.

Ultrafijn stof is gevaarlijker dan fijn stof, omdat het nog makkelijker en dieper in het lichaam binnendringt. Uit de metingen van VITO bleek dat een voorbijkomende vrachtwagen 300.000 deeltjes ultrafijn stof per kubieke centimeter uitstootte, een tweetaktbrommer maar liefst 350.000.

De gemeten waarden zijn tien keer hoger dan die uit een Nederlands onderzoek van eind februari. Dat komt mogelijk doordat het fietsverkeer in Nederland veel meer afgescheiden wordt van het gewone verkeer, want hoe dichter een fietser bij een vervuiler rijdt, hoe meer ultrafijn stof hij binnenkrijgt.

Voorlopig heeft Europa nog geen maximumnormen vastgelegd voor de uitstoot van ultrafijn stof.
DSL

Bron: HLN.be