PDA

Bekijk de volledige versie : Overleden familielid herdenken kan tot plotse dood leiden


Barst
9th April 2008, 22:31
Overleden familielid herdenken kan tot plotse dood leiden


De jaarlijkse herdenking van de dood van een bemind familielid in de eerste graad blijkt vooral bij mannen een belangrijke ’trigger’ te zijn voor een plotse dood. Dat schrijft het medische weekblad De Huisarts in zijn editie van donderdag.


Psychologische stress kan enorme pathologische gevolgen hebben, zo bleek uit onderzoeken die vorige week gepresenteerd werden op een congres van Amerikaanse hartspecialisten in Chicago. Volgens die onderzoeken is er meer en meer evidentie dat psychologische factoren (stress, emotioneel trauma, depressie, angst) in associatie met coronaire hartziekten gelinkt zijn met plotse dood. Vooral mannen zouden kwetsbaar zijn, schrijft De Huisarts.

Onderzoekers aan de universiteit van Venezuela evalueerden een reeks van 102 gedocumenteerde gevallen van plotse dood in de leeftijdscategorie 37-79-jaar. Daarnaast gingen ze de voorafgaandelijke levensomstandigheden na. In bijna 70 procent van de gevallen was het onderliggende syndroom coronair vaatlijden. Maar in bijna 13 procent van de gevallen vond ’sudden death’ plaats op de verjaardag van de dood van de vader of van de moeder of van beiden (als ze op dezelfde dag stierven).

Hoofdonderzoeker Dr. Mendoza wees erop dat bijna 80 procent van de slachtoffers die door het ’verjaardagseffect’ stierven van het mannelijke geslacht waren. Dit zou er kunnen op wijzen dat mannen minder bestand zijn tegen stressvolle situaties. Volgens Dr. Marques zijn vrouwen minder gevoelig voor stresshormonen zoals catecholamines dankzij de protectieve werking van onder andere oestrogenen, aldus De Huisarts.

Beide artsen pleitten tijdens het 57ste ACC-congres voor een meer geïntegreerde geneeskunde waarin ook psychologisch management, stressreductie interventies en de ontwikkeling van op maat gemaakte gedragsinterventies gebaseerd op persoonlijke risicofactoren een belangrijke rol spelen.


Blog DS, 09-04-2008 (jns)