PDA

Bekijk de volledige versie : Werkblaadje mondhygiëne


wim leenaerts
9th April 2008, 12:21
In bijlage vind je een werkblaadje over mondhygiëne dat de leerlingen thuis zelfstandig kunnen oplossen. Het bevat een rebus, een artikel, een 'gemixte' zin , een verbindsingsoefening en een open vraag adhv enkele afbeeldingen.

Dit zijn de antwoorden (verbetersleutel):
1. Suiker zorgt voor een zuuraanval op je tanden waardoor het glazuur aangetast wordt.

2. Als tussendoortje kan je beter een appel of een stukje kaas nemen dan snoep of frisdrank. [Extra info die de lkr kan geven: kaas stimuleert de speekselaanmaak en bevat glazuurbeschermende stoffen. Suikervrije kauwgom met xylithol helpt tegen gaatjes.]

3. minder frisdrank te drinken / na het drinken van frisdrank water te drinken en minstens een half uur te wachten om de tanden te poetsen / frisdranken niet langer dan nodig in de mond te houden / Het drinken van een glas water na een blikje cola of limonade is een middel om de zuren gedeeltelijk van de tanden te halen.

4. Voor een frisse adem: ook tong en gehemelte poetsen

5.3: het aantal maanden waarna je je tandenborstel moet vervangen.
2: het minimum aantal minuten dat je je tanden zou moeten poetsen
1: het aantal keren waarin je een stuk chocolade of ander snoep best opeet.
6: het aantal maanden waarna kinderen normaal gezien hun eerste melktandjes krijgen. Dan moet je ook beginnen met het poetsen van het kind zijn tanden, ook al is het er nog maar één. Dat hoeft nog niet met een tandenborstel, wel met een doekje ofzo.