PDA

Bekijk de volledige versie : Toekomst parochies in het gedrang


Barst
8th April 2008, 18:24
Toekomst parochies in het gedrang


BRUSSEL - De toekomst van de parochies oogt bedenkelijk en de huidige organisatie is niet langer houdbaar. Dat schrijft hoofdredacteur Peter Vande Vyvere in het nummer van het christelijk weekblad Tertio dat woensdag verschijnt en uitpakt met een dossier parochies.


Vande Vyvere vindt de toekomst van de parochies onder de vorm waarin ze momenteel bestaan, bedenkelijk. De parochies vallen nagenoeg samen met de bestaande sociologische en politieke entiteiten. Tot op vandaag heeft bijna elke stad of streek zijn dekenaat, elke gemeente, vaak zelfs elke wijk, zijn parochie en kerk.

'Alleen al de cijfers met de leeftijdscurve van de priesters toont dat die ’bodembedekkende’ organisatie niet langer houdbaar is', vindt Vande Vyvere.

Nu zijn er in Vlaanderen 375 priesters jonger dan 50 voor 1.906 parochies. De jongste jaren deden maar enkele jonge mannen de stap naar het seminarie. 'Moet elke actieve pastoor over tien jaar zes parochies ’bedienen’? Het zal wel niet zo’n vaart lopen, maar de verklaring daarvoor klinkt weinig geruststellend: ook het aantal kerkelijke gelovigen zal over tien jaar drastisch zijn teruggelopen. De conclusie blijft: over afzienbare tijd zijn zeker niet langer 2.000 parochies nodig', aldus Vande Vyvere.

'Nieuwe omstandigheden vergen een nieuwe organisatie en structuur. Het valt op dat dit inzicht al minstens vijftien jaar leeft, maar dat tot op vandaag geen ’harde’ maatregelen zijn getroffen om aan de nieuwe situatie tegemoet te komen: opheffen en fuseren van parochies, creëren van nieuwe parochiegemeenschappen, onderhandelen met de overheid over de inrichting en omkadering van nieuwe, aangepaste structuren', aldus nog Vande Vyvere.


Blog DS, 08-04-2008 (svh)

Hanne VG
10th April 2008, 17:59
Door het feit dat er steeds minder jonge mannen voor een priesterambt kiezen. Zijn er op dit ogenblik nog maar heel weinige jonge priesters. Met als gevolg dat het aantal priesters erg aan het dalen is. Dit heeft als gevolg dat elke priester, meer dan één parochie moet leiden. Wat volgens mij niet altijd vanzelfsprekend is. Zou het misschien niet gemakkelijker zijn om de mensen van omringende dorpen samen te laten komen in één kerk. Want zeg nu eerlijk zouden sommige kerkgebouwen ook niet kunnen dienen voor een andere zinvolle doelbestemming.