PDA

Bekijk de volledige versie : Clinton stuurt haar strateeg weg


Barst
8th April 2008, 00:21
Clinton stuurt haar strateeg weg


Met haar rug tegen de muur ontslaat de Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton haar campagnestrateeg. Mark Penn hielp president Bill Clinton ooit de bange uren van het Monica-Lewinskyschandaal overleven. Hillary Clinton rekende erop dat hij ook haar van een politieke afgrond ging redden. Maar eergisteren ontsloeg ze haar vriend en steun en toeverlaat als strateeg van haar campagne voor het presidentschap.


De officiële aanleiding was de ontmoeting die Penn onlangs had met de Colombiaanse ambassadeur in Washington. Die nam hem in dienst om in het Congres te lobbyen voor goedkeuring van het vrijhandelsakkoord tussen Amerika en Colombia.

Op zich zat Penn bij de ambassadeur namens van een groot public-relationsbedrijf, niet als lid van het Clinton-team. Toch bracht zijn bijbaan de senator in diskrediet. Die voert namelijk campagne tegen dit vrijhandelsakkoord, en andere.

Die vernietigen volgens Clinton op oneerlijke wijze Amerikaanse industriebanen. Landen zoals Colombia zouden hun kosten kunstmatig laag houden door onder andere vakbonden tegen te werken.

Vrijhandelsakkoorden zijn impopulair in Pennsylvania, waar op 22 april Democratische voorverkiezingen plaatsvinden. Pennsylvania behoort tot de zogeheten ’roestbelt’, een reeks staten die ooit bloeiende hoogovens en fabrieken hadden maar nu relatief hoge werkloosheid hebben.

Clinton moet de strijd in Pennsylvania absoluut winnen om in de race te blijven. Tot nu toe lag zij voor in de meeste peilingen, vooral dankzij sterke steun in oude industriekernen en het platteland. Om die aanhang niet te verspelen, ontsloeg zij Penn uit zijn topfunctie. Hij blijft wel publieksonderzoek voor haar doen.

Maar er speelde meer. Penn was uiterst impopulair op het Clinton-campagnehoofdkwartier. Hij en andere Clinton-adviseurs vlogen elkaar geregeld in de haren. Clinton-vrienden houden Penn verantwoordelijk voor haar zeer moeilijk in te halen achterstand op senator Barack Obama.

Volgens die vrienden is Clintons probleem dat ze als koud en machtsbelust gezien wordt. Maar Penn zei dat kiezers daar doorheen kijken. „Het menselijk overkomen van een kandidaat wordt overschat”, zo zou hij hebben gegrapt.

Clinton moest bovenal hameren op haar ervaring. Die was zo uitgebreid dat Clinton de ’onvermijdelijke’ winnaar van de Democratische strijd was, aldus Penn. Volgens Clinton-adviseurs zorgde diens ’arrogante’ campagne ervoor dat kiezers voor de underdog Obama kozen.

Penn adviseerde Clinton bovendien zich te concentreren op grote staten als Californië en de dunbevolkte landbouwstaten te laten schieten. Clinton won inderdaad bijna alle grote staten, maar dankzij de complexe regels van de Democratische partij won Obama door zijn zeges in kleine staten meer gedelegeerden. Ook daar brak Penns arrogante strijdplan Clinton lelijk op, stellen adviseurs. Clinton hield tot nu Penn de hand boven het hoofd omdat ze bevriend zijn en hij haar en man Bill eerder verkiezingen hielp winnen.

Penns vertrek kan goed voor Clinton uitpakken. Het kan haar campagneteam verenigen. Bovendien is de senator in de voorverkiezingen op haar best gebleken als zij echt met de rug tegen de muur staat. Kiezers, vooral vrouwen, snelden haar eerder te hulp wanneer de media haar afschreven.

Enkele partijbonzen riepen Clinton de afgelopen weken op om op te geven, maar zij steunen sowieso Obama. Veel belangrijker is dat ook enkele oude Clinton-vrienden publiekelijk lieten doorschemeren dat als zij niet overduidelijk wint in Pennsylvania, zij haar in de steek laten. Die vernedering zal zij zich willen besparen.

Het Clinton-kamp wanhoopt nog niet. Zij leidt nog in Pennsylvania. Maar met de week wordt haar strijd zwaarder.


Ongeloofwaardig

Het vertrek van Mark Penn is een nieuwe slag voor de geloofwaardigheid van Hillary Clinton.

Eerder sloeg Clinton al een slecht figuur door ten onrechte te vertellen hoe zij ooit onder scherpschuttervuur landde in Bosnië.

The New York Times berichtte onlangs dat Clinton de waarheid geweld aandeed in een schrijnend verhaal dat zij op campagne vertelde. Een zwangere vrouw zonder ziektekostenverzekering werd volgens haar weggestuurd bij een ziekenhuis in Ohio omdat ze geen honderd dollar had. Zij en haar kind stierven. Dat laatste klopt, maar de vrouw was wel verzekerd en het ziekenhuis weigerde niet haar te behandelen.


Trouw, 08-04-2008 (Frank Kools)