PDA

Bekijk de volledige versie : Op kosten van de zaak


Barst
28th July 2005, 02:19
Op kosten van de zaak - Amerikanen verspillen twee uur werktijd per dag aan persoonlijke aangelegenheden.


Zit u ook tijdens de werkdag, op kosten van uw baas, door uw geliefkoosde weekblad te bladeren, dan bent u in goed gezelschap. Een onlineonderzoek van America Online en Salary.com bij 10.044 loontrekkenden heeft aangetoond dat de gemiddelde Amerikaanse werknemer per dag meer dan twee uur werktijd verspilt. Ongeveer 44 % besteedt die tijd aan persoonlijk internetgebruik, zoals e-mails, message boards en chatten. Ook erg in trek, goed voor 23 %, is het gezellige keuvelen met de collega's. Andere populaire vormen van economisch onrendabel tijdverdrijf zijn het afhandelen van persoonlijke zaken, het wat breder uitsmeren van de taken in de tijd, persoonlijke boodschappen doen of persoonlijke telefoongesprekken voeren.

Als excuses geven de bevraagde werknemers dat ze niet genoeg om handen hebben, onderbetaald worden voor het werk dat ze doen, afgeleid worden door hun collega's of niet genoeg vrije tijd hebben. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat oudere werknemers minder tijd verprutsen dan jongere: 55-plussers volstaan met 30 minuten per dag. Mannen bleken overigens even veel tijd te verspillen als vrouwen, hoewel de meeste personeelsdirecteuren van het tegendeel uitgingen. Volgens Salary.com calculeren de werknemers het lanterfanten in de salarisstructuur in, en gaan zij daarbij uit van ongeveer één verspild uur per dag, plus de lunchpauze.

Uit het onderzoek blijkt nu dat de meeste werknemers zelfs meer dan het dubbele van die tijd verspillen. Volgens senior vice-president Bill Coleman van Salary.com kan de verspilde tijd soms voordelen bieden aan het bedrijf en zijn cultuur, de werkomgeving en zelfs de bedrijfsresultaten. 'Persoonlijk internetgebruik en babbeltjes onder collega's leiden vaak tot nieuwe ideeën of voorstellen die meer efficiën-tie in het werk kunnen brengen', zegt hij.


Marcel Schoeters, Knack, 27-07-2005