PDA

Bekijk de volledige versie : "Het Internet is binnenkort achterhaald''


Margot Van Den Broeck
6th April 2008, 17:04
Het Internet zoals we dat kennen zal binnenkort verouderd zijn, zo schrijft de Sunday Times. Want dezelfde geleerden die het bedachten, werken momenteel aan een bliksemsnelle ’opvolger’ die hele films in enkele seconden kan downloaden. En dat komt allemaal door de gigantische Europese deeltjesversneller Cern.

Het nieuws komt op een ogenblik dat het bestaande internet het slachtoffer dreigt te worden van zijn eigen succes en daaruit voortvloeiende capaciteitsproblemen. Niet lang meer, aldus David Britton, professor fysica aan de universiteit van Glasgow, want bij Cern wordt de laatste hand gelegd aan een computerproject dat 7 jaar geleden werd opgestart toen men daar in Genčve ontdekte dat die Large Hadron Collider, jaarlijks een gigantische hoeveelheid data vereiste - evenveel als op 56 miljoen cd’s kunnen worden opgeslagen.

Dat leidde zelfs tot de vrees dat het project zou moeten worden stopgezet omdat het zou kunnen leiden tot het ’einde van de wereld’. Letterlijk. Dat kwam doordat het internet in feite werd ontwikkeld met kabels en uitrusting die eigenlijk was bedoeld voor telefoongesprekken en die dus niet voldoende capaciteit had voor het doorgeven van data tegen hoge snelheid.

Nu is er in Genčve een ’grid’ gemaakt die 10.000 maal sneller zal zijn dan de snelste breedbandverbinding die momenteel in gebruik is. Dit doordat nu gebruik wordt gemaakt van optische vezel kabels en moderne routing centra. Daardoor zullen, als de huidige 55.000 servers zijn uitgebouwd tot de voorziene 200.000, speelfilms binnen enkele seconden kunnen worden verstuurd, terwijl de hele catalogus van Rolling Stones-muziek in twee tellen verzonden wordt.

Volgens David Britton zullen deze ’grid technologieën’ de maatschappij "revolutionaire veranderingen ondergaan, want met dit soort gebruik van computers kunnen volgende generaties samenwerken en communiceren op manieren die oudere mensen zoals ik zich niet eens kunnen voorstellen". Of dat klopt zal vanaf deze zomer blijken, wanneer de LHC gaat draaien, en in het kielzog daarvan ook de nieuwe grid - in feite een ’parallel internet’ dat Cern zal verbinden met 11 onderzoekscentra in de VS, Canada, Europa en het Verre Oosten- zal gaan functioneren.

Ik vind dit nieuws eigenlijk een beetje angstaanjagend. Wetenschappers kunnen steeds meer en meer, waar gaat het eindigen vraag ik mezelf dan af? De technologie blijft evolueren, dit heeft zijn voordelen.. maar ook zijn nadelen. Ook de bevolking moet mee blijven evolueren met de technologie, niets staat nog stil. Soms vrraag ik me af of het allemaal niet een beetje te snel gaat.


bron : www.destandaard.be

Sofie.Moereels
26th April 2008, 14:57
Ik sluit me volledig aan bij jouw mening Margot.
Als ik zoiets hoor krijg ik het een beetje benauwd.
De technologie evolueert en dat is goed, maar langs de andere kant zou het ook wel eens kunnen dat de technologie langs de mens weg evolueert zodat de mens slachtoffer wordt van zijn eigen technologie.

Ik weet niet waar we naartoe gaan, maar zoals Margot al heeft aangehaalt heeft alles zijn voor- en nadelen. Hopelijk heeft onze toekomst meer voor- dan nadelen in petto... Wie zal het zeggen?

Believing Bart
26th April 2008, 15:41
Joepie, pornofilms binnen 2 seconden gedownload...

NOT!

Het feit dat onze technologie zo snel evolueert is op zich geen probleem, het probleem is echter dat de politieke en daaraan vastgekoppelde rechterlijke macht niet zo snel evolueert. Lees: De technologie pakt de wereld in, terwijl de politiek die nodig is om de technologie in goede banen te leiden, nog te veel op een klein eilandje blijft zitten.

Wordt het niet eens tijd voor internationale internetwetten? Waarom mag je in het ene land een internetpedofiel wel in de val lokken en in het andere land niet? Tijd om afspraken te maken en de voordelen van het internet vrij spel te geven ten nadele van de nadelen. ;)

bas van gorp
30th April 2008, 10:22
Ja Bart ik wist niet dat jij een voorstander was van dit soort films. Ik zelf zou eerder gebruik maken van dit supersnelle internet om films als 24 of Prison Break te downloaden, maar iedereen zijn goesting he ;)

Het is zeker niet erg dat er technologische vooruitgang is. Dit heeft enorm veel voordelen die ons in de toekomst zeker ten goede zullen komen. Daarbij komt wel dat wij als mens ook steeds meer en meer moeten ontwikkelen. Wij moeten verder en verder ... En hoe ouder je wordt, hoe moeilijker dit zal worden. Ik ben benieuwd hoe wij over 30 jaar communiceren ...
Ik kan moeilijk een gefundeerde mening formuleren, omdat ik de voordelen goed ken, maar net iets te weinig ken over de consequenties van deze voordelen...