ambi-ann
5th April 2008, 13:18
05/04 42 procent Nederlanders wil herinvoering doodstraf
Voor misdaden als moord, verkrachting en terrorisme moet de doodstraf opnieuw worden ingevoerd. Dat vindt 57 procent van de mensen die zeggen mogelijk op de Nederlandse politica van de beweging Trots op Nederland Rita Verdonk te stemmen. Van degenen die zeggen zeker op Verdonk te stemmen, is 71 procent voor de herinvoering. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van de Volkskrant. Verdonk heeft eerder aangegeven dat haar aanhang haar politieke keuzes via de website van haar beweging Trots op Nederland (ToN) kan beïnvloeden.
Bouwen nieuwe moskeeën verbieden
Van alle Nederlanders is 42 procent voor de herinvoering van de doodstraf. Het bouwen van nieuwe moskeeën moet worden verboden, vinden acht van de tien potentiële Verdonk-stemmers. Driekwart van de potentiële aanhang van ToN wil dat de gezinshereniging van in Nederland wonende moslims onmogelijk wordt gemaakt.
Geen subsidies meer voor religieus onderwijs
Religieus onderwijs mag volgens zestig procent geen subsidie meer krijgen. Islamitisch, protestants of katholiek onderwijs moet volgens zestig procent van de potentiële Verdonk-stemmers geen subsidie meer krijgen.
Gulden terug
Van de groep die zeker op Verdonk zegt te stemmen, wil 54 procent dat de gulden terug komt. Van dezelfde groep vindt een minderheid van 37 procent dat Nederland uit de Europese Unie moet stappen. Alle snelwegen in de Randstad moeten minimaal zes banen krijgen, vindt 53 procent van de potentiële aanhangt. Maar de uitstoot van broeikasgassen moet ook worden teruggedrongen, vindt 59 procent. Dat Nederland zijn troepen uit Uruzgan terug moet halen, vindt 68 procent van de potentiële aanhang.
Verder wil de aanhang meer blauw op straat, gratis openbaar vervoer en de belasting moet ook gehalveerd worden. Rita Verdonk werd vorig jaar in Nederland verkozen tot politicus van het jaar. (novum/lb)
http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/231300/2008/04/05/42-procent-Nederlanders-wil-herinvoering-doodstraf.dhtml
Dit is toch wel een verrassend artikel over onze bovenburen.
Véronique.Geudens
5th April 2008, 16:05
Leven onze Noorderburen nog in de middeleeuwen? De doodstraf heeft natuurlijk enkele voordelen, maar ook heel wat nadelen! Men kan op deze manier overbevolking in de gevangenissen tegengaan én men hoeft minder belastingsgeld uit te geven. Maar, dit is onethisch, iemand doden omwille van zijn daden is al even laf en slecht als wat de beklaagde gedaan heeft. In Kentucky en Texas hanteren ze een zeer onmenselijke manier om de doodstraf uit te voeren, men geeft de veroordeelde drie injecties. De eerste twee injecties zorgen ervoor dat de veroordeelde sterft en de derde injectie zorgt voor het verbergen van de veroordeelde z’n pijn en lijden. Is dit dan zo veel beter? Gaat iemand zich beter voelen door te kijken naar het lijden van anderen? Iemand die dit leuk vindt, moet wel gek zijn!
ellenvvl
5th April 2008, 20:48
Ik vind dit een vrij verontrustend resultaat. Er worden heel wat extreme ideeën door heel wat Nederlanders ondersteund. Toch moeten we deze resultaten natuurlijk relativeren. 42% van de Nederlanders die op Verdonck willen stemmen is voor de herinvoering van de doorstraf. Het gaat hier volgens mij telkens over een percentage Nederlanders uit de groep van de Nederlanders die voor Rita Verdonck willen stemmen. Hoe groot die groep is, staat niet in het artikel. Maar ik hoop dat dit over een relatief klein gedeelte van de Nederlands bevolking gaat…
Barst
5th April 2008, 21:05
[QUOTE=ellenvvl]Hoe groot die groep is, staat niet in het artikel. Maar ik hoop dat dit over een relatief klein gedeelte van de Nederlands bevolking gaat…[/QUOTE]
Een op de drie Nederlanders gelooft Wilders
Rita Verdonk, die in 2006 nog het kabinet-Balkenende-2 deed vallen, heeft haar nieuwe beweging 'Trots op Nederland' gelanceerd. Een derde van de Nederlanders vertrouwt veeleer de omstreden Geert Wilders dan de Nederlandse regering. 'Het reservoir dat vatbaar is voor rechts-populistische retoriek, groeit', zegt politicoloog Gerrit Voerman.
Met een show die op zijn Amerikaans was geregisseerd, inclusief kunstmatige handgebaren, heeft de voormalige minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (52) donderdagavond 'Trots op NL' voorgesteld. Voor haar nieuwe politieke beweging roept ze zakenlui op 'tien miljoen' te verzamelen en daarna zal zij de politiek terugbrengen naar de burger, die via het internet mee kan stemmen over beleidsmaatregelen.
Sommige programmapunten klinken erg als Pim Fortuyn: het budget voor ontwikkelingssamenwerking wordt met tweederde verminderd, ouders van jonge criminelen moeten naar opvoedcursussen, en de subsidies voor de Nederlandse Antillen zijn 'zonde van het geld'. 'Het belang van Nederland staat centraal, zowel binnen- als buiten de grenzen', zei Verdonk.
De Nederlandse media noemen Verdonks beweging 'de eerste in de Nederlandse politiek die zo nadrukkelijk de nationalistische kaart trekt'. De lancering ging gepaard met het Wilhelmus, oranje linten, beelden van tulpen en Shell. 'Een sterke 'weg-met-ons'-stroming wil ons al jaren doen geloven dat onze cultuur niet bestaat', aldus Verdonk. 'Nederlanders moeten zich maar aanpassen aan andere culturen. Daarvan zeg ik: genoeg! Er zijn grenzen.'
Maar evenzeer zei 'IJzeren Rita', die in 2006 nog het kabinet-Balkenende-2 deed vallen met haar stramme houding in het debat rond de nationaliteit van islamcritica Ayaan Hirsi Ali, dat ze ook trots was op de vele 'nieuwe Nederlanders' die zich hadden ingeburgerd. Verdonk wil blijkbaar de positivo-versie zijn van de nog omstredener Geert Wilders.
Wat de beiden wel met elkaar gemeen hebben, is hun afkeer van 'Den Haag'. Ze hebben beide dan ook jarenlang hommeles gehad in hun oude partij, de rechts-liberale VVD. 'Een handvol verzuurde partijleden en beroepspolitici bepalen wat er gebeurt', zei Verdonk donderdagavond. 'Ze verdelen onder elkaar de baantjes in het bestuur. Eén ding is zeker: er staat niemand op onze lijst uit de Haagse bestuurderselite.'
Een ervaringsdeskundige, Mat Herben van de vroegere Lijst Pim Fortuyn, zei daarover in het debatprogramma Pauw en Witteman dat dat precies de fout was die de LPF heeft gemaakt: nieuwe toppolitici liggen niet voor het oprapen en dus lokken dit soort nieuwe partijen vaak net de ontevreden tweede garnituur van traditionele partijen. Maar bij het kiezerspubliek slaat de scheiding tussen het 'zuivere volk' en de 'corrupte elite' wel aan, zelfs in een traditioneel gezagsgetrouw land als Nederland.
'Vroeger was er vooral in gebieden met een calvinistische traditie een sterk vertrouwen in de overheid, zelfs ontzag', zegt partijonderzoeker Gerrit Voerman van de Rijksuniversiteit Groningen. 'Nu lijkt zo'n 20 procent van de kiezers vatbaar voor rechts-populistische partijen zoals die van Verdonk en Wilders. Dat is meer dan de 17 procent die de Lijst Fortuyn haalde in 2002. Dat is geen gerommel in de marge meer.'
Er zijn veel redenen te noemen: de regering-Balkenende-4 is bijvoorbeeld uitermate onpopulair, zelfs bij de kiezers die stemmen voor de coalitiepartijen. Recent onderzoek van de Universiteit Twente stelt dat slechts 13 procent van de Nederlanders vertrouwen heeft in het kabinet.
'Velen dachten dat na Fortuyn de Nederlandse politiek zich geleidelijk weer zou normaliseren,' zegt Voerman. 'Maar de thema's die Fortuyn aansprak, zijn nog niet verdwenen: de zorgen over immigratie, globalisering, banen die verdwijnen naar lagelonenlanden, het idee dat de Nederlandse identiteit wordt uitgehold door elke moskee die wordt gebouwd. Populistische retoriek daarover vindt haar weerklank in de samenleving, en vertolkt tegelijk dat onbehagen.'
De 'kloof tussen de burger en de politiek' is deze week erg scherp getoond in het Tweede Kamerdebat rondom Geert Wilders. De regering stelde dat ze op voorhand had gewaarschuwd over de mogelijke gevolgen van Wilders' anti-Koranfilm 'Fitna', omdat Wilders in november zelf twee keer aan regeringsleden en terreurbestrijders had gezegd dat hij op het einde van de film bladzijden uit de Koran zou scheuren en 'in de open haard gooien'. Wilders ontkende dat dinsdag. De notulen van de gesprekken in november, die op vraag van Wilders zelf werden getoond aan het parlement en de media, bevestigen de versie van het kabinet. Maar Wilders noemt die notulen simpelweg 'leugens' en beantwoordde een voorstel voor bijkomend onafhankelijk onderzoek met een wegwerpgebaar.
Uit een peiling bleek deze week dat liefst 32 procent van de Nederlanders de versie-Wilders gelooft: de hele regering moet dus hebben gelogen, in Nederland geen traditie. 'Wilders isoleert zichzelf in een hoekje', zegt partijonderzoeker Voerman. 'Maar daar gedijt hij uitstekend. Voor de gevestigde partijen is het ook uiterst moeilijk om daar tegen hem op te boksen.'
DS, 05-04-2008 (Jorn De Cock)
vBulletin v3.0.6, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.