PDA

Bekijk de volledige versie : levenslang leren


ambi-ann
5th April 2008, 12:07
03/04 Leven lang leren houdt hersenen fris

Te veel diploma’s halen is ook niet goed. Bij mensen die onder hun opleidingsniveau werken, verminderen al na zes jaar hun zogenoemde ‘cognitieve vaardigheden’. Die versnelde aftakeling van geheugen, uitdrukkingsvermorgen, denksnelheid en flexibiliteit is minder zichtbaar bij mensen die een job boven hun opleidingsniveau uitoefenen.

De resultaten die woensdag gepubliceerd stonden in het wetenschappelijk tijdschrift Oxford Economic Papers, zijn gebaseerd op een onderzoek van de universiteit van Maastricht bij 447 testpersonen.
Het onderzoek maakte duidelijk dat de hersenen van de groep mensen die overgekwalificeerd waren voor de job die ze uitoefenden, sneller aftakelden.

Deze opvallende bevinding staaft de ’use it or lose it’-hypothese, die stelt dat hersenfuncties verslechteren als ze niet worden gebruikt. Ook het omgekeerde geldt: wie op een hoger niveau werkt dan hij is opgeleid, zal zich altijd extra inspannen om toch aan de verwachtingen van zijn werkgever te voldoen (de ’intellectuele uitdaging’).

Onderbetaald
Eeuwige studenten die tot hun 30ste de diploma’s blijven opstapelen, zullen zelden of nooit een baan vinden die aan hun hoge kwalificaties voldoet. Hun vergaarde kennis zal na zes jaar al beginnen te verwateren. Bovendien zullen ze in verhouding ook altijd onderbetaald zijn, wat frustraties opwekt.

Bij het onderzoek bleek dat personen met hersenen die getraind waren om altijd tot het uiterste te gaan, duidelijk de hooggediplomeerden met ’luie’ hersenen overtroffen.
Volgens onderzoeker Andries de Grip moet de overheid preventie doen tegen overkwalificatie.

”Mensen die te lang onder hun niveau werken, zijn steeds minder in staat om alsnog op hun eigen niveau te presteren”, zegt hij.
”Wat de overheid wel zou moeten aanmoedigen in het bedrijfsleven, is de cultuur van ’een leven lang leren’. Werknemers die dankzij cursussen promotie kunnen maken, worden automatisch beschermd tegen luie hersenen."
http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/default.asp?art={5B305922-60BB-48E6-9627-2C5A6F31734B}


In onze opleiding is er gelukkig al veel aandacht voor 'levenslang leren'. De kans dat wij dus met luie hersenen eindigen is vrij klein. ;)
Het nieuwe gat in de markt is al eerder ontdekt. Men promoot levenslang leren met spelletjes als de Nintendo DS 'Braintraining' op het televisiescherm ... Ook sudoku's invullen houdt het brein fit, waardoor bijna elke krant nu dagelijks zo'n puzzel presenteert. Wat zal het volgende zijn?

Véronique.Geudens
5th April 2008, 15:06
Het is een feit dat we levenslang moeten leren en levenslang moeten herscholen. Alles evolueert zo snel dat we onszelf moeten kunnen aanpassen aan deze nieuwe evoluties. Aanpassen kan het best door bij te scholen of bij te leren. En zoals hierboven reeds vermeld wordt dat de computerspelletjes producenten zoals Nintendo hier handig op inspelen. Zij spelen in op de voorkeur van de consument.

Believing Bart
6th April 2008, 19:44
TIP: Voor elk dienstjaar krijgt ge op 1 januari van uw werkgever een kruiswoordraadselboekje! :) (Het zal de productiviteit ten goede komen... als er een verbod is op kruiswoordraadselen tijdens de uren natuurlijk.)

marliessomers
13th May 2008, 22:13
Het is inderdaad en feit dat een diploma halen niet stopt na drie jaar studeren. Je moet levenslang bij leren en je hersenen blijven “trainen”. Dit zal trouwens voor je toekomstige leerlingen ook leuk zijn dat ze een leraar hebben die mee is met zijn tijd.