PDA

Bekijk de volledige versie : Levenslang voor zelfbenoemd godsinstrument...


Barst
27th July 2005, 04:14
Zelfbenoemd instrument van God heeft terecht levenslang gekregen


Levenslang is volgens Nederlands rechts ook echt levenslang. Dat betekent dat de Amsterdamse rechtbank Mohammed B. met het opleggen van een levenslange gevangenisstraf uitzonderlijk zwaar gestraft heeft. Het is echter voor zo’n gruwelijk misdrijf om met de rechtbank te spreken, niet alleen een passende straf, zij is in dit geval ook geboden.


Om met dat laatste punt te beginnen: Mohammed B. gebruikte zijn slotwoord om nog eens uitvoerig te verklaren dat als hij weer vrij zou zijn hij precies hetzelfde zou doen. Het Nederlandse strafrecht is humaan in die zin dat plegers als het even kan uitzicht moet worden geboden op terugkeer in de samenleving. In Mohammed B.’s geval zou dat echter onverantwoord zijn.

Maar afgezien daarvan, levenslang is in zijn geval ook een passende straf; zelfs als je die vergelijkt met de achttien jaar die de moordenaar van Pim Fortuyn kreeg opgelegd. In het geval van Volkert van der G. ging het om een enkelvoudige moord, gepleegd door iemand met een blanco strafregister. Mohammed B. pleegde een gruwelijke moord en probeerde in het verlengde daarvan een reeks andere gruwelijke moorden te plegen, op voorbijgangers en op politieagenten. Bovendien pleegde hij de moorden met een terroristisch oogmerk en verhinderde hij Kamerleden in de uitoefening van hun werk. Op beide strafbare feiten staat levenslang.

Mohammed B. beriep zich voor zijn daden op de Koran, die hij als kostbaar kleinood voortdurend bij zich droeg. Hij zou de wil van Allah hebben uitgevoerd, die niet duldt dat zijn Profeet beledigd wordt. En volgens Mohammed lopen er nogal wat mensen rond die de Profeet beledigen, zowel onder de moslims als onder de niet-moslims. Voor Mohammed was Theo van Gogh niet meer dan een toevallige figurant. Het slachtoffer had net zo goed zijn vader kunnen zijn.

Zo’n overtuiging mag iemand hebben. Daar valt weinig aan te doen. Maar wat niet mag is zo’n overtuiging ten uitvoer brengen. Dan geldt de regel dat ook een zelfbenoemd instrument van God rekening en verantwoording schuldig is aan anderen en in het bijzonder aan de wet. Gewetensvrijheid is een groot goed. Maar in een rechtsstaat mag zij nooit uitgeoefend worden ten koste van anderen. Laat staan dat we zouden toestaan dat in naam van die gewetensvrijheid anderen de dood worden ingejaagd. Levenslang is voor zoveel hoogmoed een passende straf.


Trouw, 27-07-2005