PDA

Bekijk de volledige versie : Gerecht ligt stil tijdens vakanties, klagen advocaten


ellenvvl
3rd April 2008, 10:41
BRUSSEL - Ook tijdens de schoolvakanties houdt de Belgische justitie een vertraagd werktempo aan, zeggen de Vlaamse advocaten, die talrijke voorbeelden aanhalen. 'Zo wordt de achterstand nooit weggewerkt.' De magistraten verwerpen de kritiek.

De gerechtelijke vakantie is volgens de Vlaamse advocaten op een geruisloze manier uitgebreid van 2 tot 3,5 maanden.

'Dat blijkt opnieuw tijdens deze paasvakantie', zegt oud-stafhouder Eddy Boydens in een gesprek met De Standaard. 'De rechtbanken liggen zo goed als stil, en dat is niet alleen een Brussels fenomeen. Het is een algemeen verschijnsel en de uiting van een malaise. Op die manier halen we de gerechtelijke achterstand nooit in.'

Korpschef Guy Delvoie van het hof van beroep in Brussel spreekt de kritiek van de advocaten met klem tegen. 'Het is niet omdat een magistraat geen zittingen heeft, dat hij daarom met vakantie is. Het gaat bovendien maar om één week tijdens de kerstvakantie en één week tijdens de paasvakantie waarop er minder zittingen zijn. We anticiperen zo op het feit dat er veel advocaten niet op de zittingen verschijnen.'

Volgens het Gerechtelijk Wetboek zijn juli en augustus de maanden van de gerechtelijke vakantie. Buiten die zomerperiode moeten de rechtbanken normaal werken. Maar de jongste jaren is de vakantieperiode bij het gerecht stilzwijgend uitgebreid tot de kerst- en paasvakantie, en ook tot de herfst- en krokusvakantie, zegt oud-stafhouder Boydens.

'Het is een persoonlijke ergernis, maar dat gevoel wordt door veel van mijn confraters gedeeld', zegt hij. De Orde van Vlaamse Balies (OVB) steunt zijn aanklacht. 'Het gaat om een afglijding', zegt woordvoerster Kathleen Vercraeye van de OVB. 'Terwijl justitie een openbare dienstverlening is die ook tijdens de vakantieperiodes gegarandeerd moet blijven. Dit wijst op een gebrek aan efficiëntie en management bij het gerecht.'

'Ga met me mee naar het gerechtsgebouw in Brussel', zegt advocaat Boydens. 'Je zult merken dat er bijzonder weinig activiteit te bespeuren valt. Ik denk niet dat men aan de helft van het normale werktempo geraakt. De zittingzalen zijn leeg, de parkeerplaatsen van rechters en advocaten zijn vrij. De rechtbanken liggen ook al tijdens de kerst- en paasvakantie zo goed als stil, en dat is geen gezonde situatie. Dit kan zo niet verder, zeker niet in een periode van gerechtelijke achterstand.'

Volgens Boydens is de vervrouwelijking van het beroep van magistraat een mogelijke verklaring. 'Tijdens de vakantie zijn de kinderen thuis en hebben die de aandacht van hun ouders nodig.'

Korpschef Guy Delvoie noemt de kritiek van de Vlaamse advocaten 'veel gedoe over niets'. 'Magistraten hebben vier weken vakantie in de zomer, dat is alles. De enige manier om de gerechtelijke achterstand weg te werken, is die vakantie van vier weken af te schaffen.'

bron: www.standaard.be

Barst
3rd April 2008, 14:16
Ik mag toch wel vakantie nemen!


Het gerecht blijkt twee weken stil te liggen in de paasvakantie. Officieel mag het alleen in juli en augustus sluiten; en dat wordt al lang zwaar betwist.


De advocaten klagen dit aan. In naam van hun cliënten natuurlijk. Een cruciale openbare dienst als het gerecht mag geen twee maanden per jaar stilliggen, laat staan ook nog eens twee weken rond Kerstmis, twee weken rond Pasen en ook nog eens een week in de lente en nog een in de herfst, voeren ze aan. Zeker niet als de rechters zich intussen verschuilen achter 'te weinig personeel' als hen de gerechtelijke achterstand wordt aangewreven. Het is een schande, zeggen de advocaten. En de meeste burgers volgen hen daarin.

Het is helemaal geen schande, zo verdedigt de rechtelijke wereld zich. Ten eerste werkt het gerecht wel, zij het op verminderde kracht. En als we op verminderde kracht werken, is dat vooral omdat de advocaten niet willen komen in vakantieperiodes.

Dit dispuut maakt deel uit van een ruimer maatschappelijk fenomeen. Ik mag toch wel vakantie nemen! Ik heb dit nodig! Maar intussen wil iedereen wel dat de dienstverlening die anderen verzorgen, permanent beschikbaar is. De winkels moeten wel open zijn. En de post ook. En het ziekenhuis en de politie, die mogen toch niet op halve kracht draaien!

Almaar meer mensen nemen almaar meer vakantie, maar het zijn altijd weer dezelfde groepen die de pineut zijn en toch paraat moeten staan: het winkelpersoneel, de veiligheids- en gezondheidsdiensten, het horecapersoneel, de mediamensen, de bus- en taxichauffeurs, de treinbestuurders.

Dit zal eeuwig en altijd maatschappelijke spanningen opleveren, en almaar meer naarmate het arbeidsethos daalt. Iedereen zal wel altijd vinden dat de ander bevoorrecht is en hijzelf benadeeld.

Maar enkele groepen in de samenleving, en vooral het 'openbare deel' ervan, moeten het voorbeeld geven.

De politici bijvoorbeeld. Waarom ligt het parlement, nu er eindelijk een regering is, twee weken stil?

De magistratuur hoort daar ook bij. Het is overigens perfect mogelijk de rechtbanken de meeste dagen van vakantieperiodes te laten doorwerken en toch de individuele magistraten een normaal aantal dagen vakantie te laten nemen, gespreid over het jaar. Dat is enkel een kwestie van goed management, maar daaraan ontbreekt het in het gerecht nog vaak.

Eerlijk gezegd zou er in normale omstandigheden ook niet zoveel kritiek zijn als het gerecht toch sluitingsdagen of -periodes zou kennen. Maar zolang de gerechtelijke achterstand blijft wat hij is - en hij stijgt zelfs nog, behalve in Antwerpen - zal daarop zware kritiek komen. En terecht.

Zolang het gerecht niet goed werkt, zal het zware kritiek krijgen als het enkele dagen of weken niet werkt.


DS, 03-04-2008 (Guy Tegenbos)