PDA

Bekijk de volledige versie : Chemicaliën verhogen risico op borstkanker.


Tinne Schrauwen
3rd April 2008, 09:26
Vrouwen zouden beter contact met bepaalde chemicaliën vermijden. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek. In veel gewone producten zitten namelijk chemische stoffen die het risico op borstkanker kunnen verhogen.

Volgens de onderzoekers kan het aantal gevallen van borstkanker alleen dalen als vrouwen minder worden blootgesteld aan die chemicaliën.

Vooral de invloed van lichaamsvreemde hormonen zou worden onderschat. Daarmee worden producten die in plastic of in cosmetica zitten bedoeld, maar vooral ook kunstmatige oestrogenen. Die zitten in verschillende medicijnen.

'Bepaalde producten in bijvoorbeeld cosmetica of in lijmen verhogen het risico. Maar er is zeker geen reden tot paniek', zegt dokter Patrick Neven in een reactie op Radio 1.

'We moeten die producten niet gaan mijden. Maar het is goed dat Europa ze eventueel wil verbieden zodat het aantal borstkankers in de toekomst zal dalen.'

Dokter Neven minimaliseert de rol van lichaamsvreemde hormonen. 'Veel bewegen en gezond leven en vroeg zwanger raken spelen een veel grotere rol om borstkanker te vermijden. Zwaarlijvigheid na de menopauze of alcoholgebruik verhogen het risico dan weer veel meer.'

De voorbije 20 jaar is het aantal gevallen van borstkanker fors toegenomen. In sommige Europese landen steeg het aantal zelfs met 50 procent. 1 op de 10 Europese vrouwen wordt vroeg of laat geconfronteerd met borstkanker.

Bron: De Standaard 2/04/2008

Tinne Schrauwen
3rd April 2008, 09:34
Om het aantal gevallen van borstkanker terug te dringen moeten beleidsmakers ervoor zorgen dat er minder schadelijke chemicaliën zitten in tal van producten waar we dagelijks mee te maken hebben, zoals cosmetica, plastic en pesticiden.
Met die aanbeveling, ondersteund door een uitgebreide studie, zijn wetenschappers en gezondheidsorganisaties gisteren naar het Europees Parlement gestapt.

Een op de tien vrouwen in Europa krijgt borstkanker en dat aantal gaat in stijgende lijn. Dat geldt zeker voor ons land, dat in de afgelopen jaren is opgerukt naar een eenzame toppositie (zie grafiek).
Omdat borstkanker zo veel oorzaken heeft - een eerste bevalling op latere leeftijd, ongezond leven (ongezond eten, weinig bewegen, veel alcohol drinken, zwaarlijvigheid...), erfelijkheid (in 20 procent van de gevallen), hormoontherapie na de menopauze... - is dat niet makkelijk te verklaren.

Feit is dat ook chemicaliën die het effect nabootsen van vrouwelijke hormonen, de zogenaamde kunstmatige oestrogenen, het risico verhogen. Alle studies daarover zijn samengenomen in het nieuwe onderzoek dat gisteren verschillende gezondheidsorganisaties hebben gepresenteerd.

”Deze chemicaliën kunnen letterlijk overal om ons heen zitten”, zegt Elizabeth Salter Green van de Britse organisatie CHEM Trust. ”In deodorants, tandpasta, gezichtscrèmes, voedingswaren, medicijnen, alle mogelijke verpakkingen, maar net zo goed in het douchegordijn, de pvc-keukenvloer, lijm, detergenten, pesticiden... Er zijn steeds meer bewijzen voor de kwalijke effecten hiervan.”

Bron: GvA 3/04/2008

ellenvvl
3rd April 2008, 10:36
Ik vind het zeer goed dat men op zoek gaat naar mogelijke oorzaken van kanker. Zo heeft men dus in dit onderzoek ontdekt dat chemicaliën mede verantwoordelijk zijn voor het toegenomen aantal borstkankers. Je kan ook lezen in het vorige artikel dat je deze chemicaliën echt overal om ons heen kan vinden. Het lijkt me dus een zaak voor de overheid om hier wat aan te doen. Als persoon kan je moeilijk beslissen dat je geen producten meer koopt waarin die chemicaliën te vinden zijn. Want dan kan je niets meer kopen. De overheid zal er dus op één of andere manier moeten voor zorgen dat het aandeel van die chemicaliën in al onze producten daalt. Misschien door een maximum percentage chemicaliën toe te laten in een product en dit ook daadwerkelijk te controleren als dat mogelijk is?