PDA

Bekijk de volledige versie : Eén op de tien werkstraffen niet voleindigd


Barst
3rd April 2008, 00:52
Eén op de tien werkstraffen niet voleindigd


BRUSSEL - Zowat één op de tien werkstraffen die rechters opleggen, worden niet of niet volledig uitgevoerd. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu opvroeg bij minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V).


Rechters spreken alsmaar meer werkstraffen uit als alternatief voor een gevangenisstraf of een geldboete. In 2005 werden er 8.686 werkstraffen uitgesproken, ruim 1.300 meer dan het jaar ervoor. De stijging is er niet alleen in strafzaken, ook politierechters spreken steeds vaker werkstraffen uit.

Maar de laatste jaren worden telkens ongeveer 1.000 werkstraffen niet voleindigd. Meer bepaald werden in 2004, 2005 en 2006 respectievelijk 899, 1.213 en 1.096 dossiers voortijdig stopgezet of niet opgestart. Ten opzichte van het aantal nieuw opgestarte werkstraffen in datzelfde jaar gaat het respectievelijk om twaalf, dertien en elf procent.

Wanneer de werkstraf niet of onvolledig wordt uitgevoerd, geeft de justitieassistent dit via de probatiecommissie door aan het openbaar ministerie. 'Overgaan tot de uitvoering van de vervangende straf waarin de rechter heeft voorzien, doet het openbaar ministerie maar zelden en nooit als het gaat om een gevangenisstraf onder de zes maanden. En daar wringt het schoentje vaak bij weinig gemotiveerde werkstraffen', zegt Lahaye-Battheu.


Blog DS, 03-04-2008 (svh)