PDA

Bekijk de volledige versie : Euthanasietoestel in Duitsland te koop


Eline Bruyndonx
2nd April 2008, 11:03
Terwijl de dood van Hugo Claus hier de discussie over euthanasie heeft doen oplaaien, meldt de Sunday Times een nieuwe ontwikkeling in de levensbeëindiging. Want in Duitsland is een methode ontwikkeld om met één druk op de knop zelf een einde te maken aan het leven.

Apparaat
Uitgerekend een vooraanstaand conservatief politicus, dr. Roger Kusch, pleit voor het gebruik van wat hij de 'perfusor' noemt, dat is een injectie met kaliumchloride die hij beschrijft als "een optie voor dodelijk zieke mensen". Het apparaat ziet eruit als een kruising van een elektrische transformator en een verfpistool en vormt volgens dr. Kusch "een belangrijke bijdrage in het debat over levensbeëindiging dat duizenden mensen rechtstreeks raakt".

Doodvonnissen
Hij pleit ervoor het apparaat te verhuren of uit te lenen, zodat de patiënt zelf de naald in de arm kan steken en op de knop kan drukken om zijn of haar leven op een gekozen moment te beëindigen. De kaliumchloride die wordt gebruikt, is al bekend als een van de ingrediënten waarmee in Amerika doodvonnissen worden uitgevoerd.

Snelle dood
Momenteel is 'zelfmoord met hulp' alleen toegestaan in Zwitserland, waar de organisatie Dignitas in Zurich mensen helpt een einde te maken aan hun leven. Daarbij wordt doorgaans heliumgas gebruikt, wat echter volgens critici in veel gevallen leidt tot een doodsstrijd die vele minuten duurt. De 'perfusor' daarentegen zou binnen enkele seconden werken en geen pijnlijke doodsstrijd veroorzaken.

Niet verboden
In Duitsland is 'zelfmoord met hulp' weliswaar niet wettelijk toegestaan, maar volgens dr. Kusch hebben juridische deskundigen bevestigd dat het uitlenen van een apparaat aan iemand die zijn leven wil beëindigen, niet door de bestaande wetgeving wordt verboden. (belga/gb)

Bron: www.demorgen.be op 2/04/2008

"Wanneer de kracht om zijn eigen gezondheid te verdedigen, niet meer aanwezig is, is het in deze wereld van strijd ook met het recht op leven gedaan."
"Mein Kampf" van Adolf H. (blz 282, Nederlandse Vertaling blz 310).