PDA

Bekijk de volledige versie : Tsotsi


Barst
28th March 2008, 20:45
Tsotsi

Gavin Hood met Presley Chweneyagae, Terry Pheto, Kenneth Nkosi
GB-Zuid-Afrika 2005 - 28/03/2008 - 23.50 - NED2


Een met de Oscar voor beste buitenlandse film bekroonde Zuid-Afrikaanse film die niet expliciet over apartheid gaat: als dat al geen verrassing is.


'Tsotsi'is een misdaaddrama én een opgroeifilm over de van huis weggelopen 19-jarige straatwijze Tsotsi (de engelachtige Presley Chweneyagae) die in de townships van Soweto in de buurt van Johannesburg als boefje overleeft.

'Cidade de Deus' op zijn Afrikaans? Nee, want cineast Gavin Hood laat het visuele arsenaal zoals druk 'handheld' camerawerk, extreme kleurfilters en messcherpe staccatomontage achterwege. Ook al maakt hij gebruik van de okergekleurde Widescreenfotografie van Lance Gewer, hij opteert voor een intiemere aanpak.

Het onderwerp, geplukt uit een roman van Athol Fugard, leent zich daar ook toe. Want tijdens een carjacking ontdekt 'angry young man' Tsotsi dat er zich in de wagen ook een baby bevindt waarover hij zich gaat ontfermen. Plots wordt hij geconfronteerd met heel andere gevoelens: verantwoordelijkheid en wroeging.

In die optiek is het vooral 's nachts opgenomen 'Tsotsi' dan ook meer een intieme karakterstudie over een tienerboefje dat tot inkeer komt dan een bikkelharde gettofilm. Regelmatig heb je de indruk dat hij sentimenteel dreigt te ontsporen, maar regisseur Gavin Hood houdt het allemaal subtiel in de hand.


Blog Knack, 28-03-2008 (L.J.)