PDA

Bekijk de volledige versie : Pensioenbedrag niet eerlijk


Barst
28th March 2008, 02:35
Pensioenbedrag niet eerlijk


BRUSSEL - Volgens Luc Everaert heeft België een dubbele pensioenhervorming nodig. De onrechtvaardigheid dat langer werken niet beloond wordt, moet weg. De pensioenleeftijd moet aanpasbaar worden aan de stijgende levensverwachtingen.


Everaert noemt het Belgisch pensioenstelsel 'onrechtvaardig'. Wie vervroegd met pensioen gaat, verliest nauwelijks iets van zijn pensioenbedrag.

Wie op 55 met pensioen gaat, heeft bijvoorbeeld wellicht 35 jaar sociale bijdragen betaald en mag verwachten nog 25 jaar pensioenuitkeringen te genieten. Wie tot de normale leeftijd werkt, 65 jaar, heeft 45 jaar bijdragen betaald en heeft gemiddeld nog 15 jaar pensioenuitkeringen te verwachten.

Als beiden per maand bijna evenveel pensioen krijgen, krijgt de tweede over de jaren heen 40 procent minder terwijl hij over heel de periode berekend, dertig procent meer betaald heeft. Everaert zegt dat per jaar dat men vóór de 'normale pensioenleeftijd' (65) op pensioen gaat, 7 à 8 procent van het pensioenbedrag moet verliezen.

Vroeger was dat zo. Dat werd afgeschaft voor de werknemers in de jaren tachtig. De meeste landen voerden dat opnieuw in. België nog niet. Het is zelfs nog bezig die regel af te schaffen voor de zelfstandigen.

De meeste landen zijn nu bezig met de tweede stap: het aanpassen van de pensioenleeftijd of -berekening aan de stijgende levensverwachting. Om de vier jaar neemt de levensverwachting met een jaar toe. Sommige landen verhogen de leeftijd van 65 tot 67 jaar.


Blog DS, 28-03-2008 (Guy Tegenbos)