PDA

Bekijk de volledige versie : Gezonde mensen leven langer en kosten verzekering meer


Sofie.Moereels
27th March 2008, 12:16
Datum : 19/03/2008
Titel : Gezonde mensen leven langer en kosten verzekering meer

Mensen die er een gezonde levensstijl op nahouden, kosten meer aan de ziekteverzekering dan zwaarlijvige mensen en rokers. Dat komt omdat ze langer leven. In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, werkt preventie dus helemaal niet kostenbesparend.

Dat schrijft het medische weekblad de Huisarts.

Nederlandse onderzoekers berekenden de gezondheidskosten over het hele leven bij mensen die aanvankelijk twintig jaar en zwaarlijvig waren. Hun situatie werd vergeleken met die van rokers en van mensen met een gezonde levensstijl.

Daaruit bleek dat zwaarlijvige personen tot aan de leeftijd van 56 jaar de hoogste kosten veroorzaakten. Daarna werden de rokers duurder. Maar door verschillen in levensverwachting waren de totale uitgaven uiteindelijk het hoogst voor gezond levende mensen en het laagst voor rokers. Zwaarlijvige personen vormen de middenmoot.

Rokers hebben blijkbaar relatief 'goedkope' verwikkelingen in vergelijking met zwaarlijvige personen.

In die zin kan dus gezegd worden dat preventie helemaal niet kostenbesparend werkt, hoewel dat algemeen wordt aangenomen.

Link naar artikel: http://www.gva.be/vindzoek/archief/Artikel_detail.asp?id={4782EC5D-E66C-4BC0-8BFF-058C19AB9553}&check=online

Véronique.Geudens
2nd April 2008, 15:28
Eerst en vooral vind ik dat het artikel niet echt menswaardig geschreven is, hiermee bedoel ik dat de mensen niet centraal staan maar de cijfers.
Indien je dit artikel ‘sec’ leest, moeten we om de kosten van de ziekteverzekering te verlagen allemaal zwaarlijvige rokers zijn: dan leven we immers veel minder lang en is onze totale uitkering van ziekteverzekering gedurende ons leven kleiner. (Want we leven immers minder lang.)
De menselijke kant van de ziekteverzekering krijgt hier helemaal geen aandacht. Volgens mij dient een ziekteverzekering om mensen in nood echt te helpen en mag er bij het vergelijk van uitkeringen niet zuiver gekeken worden naar de levensduur maar wel naar de kwaliteit van het leven. Het is een beetje contradictorisch dat de overheid campagnes voert tegen roken en zwaarlijvigheid omdat relatief goedkopere terugbetalingen vraagt.
Als men nu de onkosten gaat berekenen voor al deze mensen tot 50 jaar zou men dan geen ander beeld krijgen? Immers mensen die trachten er een gezonde levensstijl op na te houden gaan gedurende hun eerste 50 levensjaren minder beroep moeten doen op een uitkering van de ziekteverzekering. Want deze mensen kosten de ziekteverzekering meer en meer naargelang ze ouder worden.