PDA

Bekijk de volledige versie : Geen zonnebank onder 18 jaar


Karolien Theys
27th March 2008, 12:13
België heeft zijn reglementering in verband met zonnebanken strenger gemaakt. De regels zijn van toepassing op alle nieuwe zonnebanken (en oude apparaten die tweedehands worden verkocht) en op alle apparaten die in zonnestudio's, zwembaden, fitnesscentra enzovoort worden gebruikt.

Het gebruik van de zonnebank is verboden voor jongeren onder 18 jaar (vroeger 15 jaar).

Ook mensen met het huidtypeI (lichte huid, vaak met sproeten, die snel verbrandt en bijna niet bruin wordt; vaak rossig of lichtblond haar en lichte ogen) mogen niet meer onder de zonnebank.

Vanaf 1 augustus 2008 is elke onthaalverantwoordelijke van een zonnecentrum medeverantwoordelijk voor de bepaling van het huidtype. De intensiteit, duur en frequentie van de zonnebankbeurten moeten daar automatisch op afgestemd worden. Indien u een zonnebank heeft aangekocht na 23 juli 2007 moet dit schema in de gebruiksaanwijzing van de zonnebank vermeld zijn.

In elk zonnecentrum moet een persoon aanwezig zijn die een specifieke opleiding heeft gevolgd. Die moet u informeren over de gevaren van de blootstelling aan ultraviolette stralen. Hij of zij moet u ook een folder geven met waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen. Bij een eerste bezoek moet de verantwoordelijke u inschrijven in een register en u laten tekenen voor ontvangst van de informatie.

Automatische zonnecentra waar je de zonnebank zelf kan bedienen door er eenvoudigweg enkele muntjes in te gooien, zijn bij wet verboden. De zonnebank moet geregeld worden door een persoonlijke magneetkaart waarop vooraf de intensiteit en de duur van de zonnebankbeurten geprogrammeerd worden afhankelijk van het huidtype.

Tussen de eerste en tweede beurt van elke sessie moet men 48 uur pauze inlassen. Tussen de daaropvolgende beurten moet men minstens 24 uur wachten.

Zonnebanken met een UV-index van 12 zijn verboden. Zonnebanken aangekocht vanaf 23 juli 2007 moeten voldoen aan deze voorwaarde. Zonnecentra moeten de nodige aanpassingen uitvoeren tegen 1 augustus 2008. In de meeste gevallen kan de aanpassing eenvoudig gebeuren door het vervangen van de lampen en/of de filters.

Bij elk defect dat een gevaar voor de veiligheid van de consument zou betekenen, moet de zonnebank automatisch uitschakelen.

Het dragen van een beschermende bril met CE-markering is verplicht. Zo'n brilletje moet ter beschikking zijn in het centrum zelf.

Meer info is te vinden op de website van de FOD Economie http://mineco.fgov.be/protection_consumer

Uit: nieuwsblad.beReactie:

Woow! Ik wist zelfs niet dat het zelfs bij wet verboden was om op 15jarige leeftijd onder de zonnebank te gaan!!! Nu zelfs naar boven gegaan tot 18 jaar! Het is misschien wel waar, allemaal ongezond enzo.. Maar dan mogen kinderen ook niet meer in de zon gaan spelen? Want die is toch ook schadelijk?? Gaan trouwens alle zonnecentra zich daar wel aan houden?

Ochja, alle maatregelen helpen, al is de één al wat meer nuttig als de andere! Goed initiatief hoor, maar toch ook mijn bedenkingen!

mariskavanrompaey
3rd April 2008, 15:28
Ik vind dit wel een goede maatregel. De stralen van een zonnebank zijn veel gevaarlijker dan de stralen van de zon. Door deze maatregel worden jongeren toch nog beschermd tegen deze zonnebankstralen. De vraag is echter in welke mate zonnecentra hier rekening mee gaan houden. Volgens mij is het een taak voor de zonnecentra om er op toe te zien dat er niet te veel gebruik gemaakt wordt van de zonnebanken (niet meer dan de toegelaten norm). Ook is het de taak voor de mensen zelf om er voor te zorgen dat ze niet te veel of niet onder de zonnebank gaan. Dit hebben de mensen zelf in de hand. Kinderen, jongeren en volwassenen mogen wel in de zon zijn, maar niet te veel. Als je in de zon bent, moet je jezelf goed beschermen met zonnecrème. Dan zal je niet zo snel verbranden en jezelf kunnen beschermen tegen de gevaarlijke stralen. Ik denk dat een grote verantwoordelijkheid hieromtrent bij de mensen zelf ligt.