PDA

Bekijk de volledige versie : Kinderkledij bevat gevaarlijke chemische stoffen


Sofie.Moereels
27th March 2008, 13:03
Datum : 26/03/2008
Titel : Kinderkledij bevat gevaarlijke chemische stoffen

Uit een onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat kinderpyjama's stoffen kunnen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid van het kind. Het gaat om ftalaten, formaldehyde en verboden kleurstoffen.

Test-Aankoop kocht vijftien pyjama's aan voor kinderen tussen 2 en 3 jaar en onderzocht die op de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen.

In drie winkelketens, Hema, Zeeman en Traffic Maffle, werd er in de onderzochte kledingstukken teveel aan ftalaten gevonden. Die stof, die vooral gebruikt wordt in de prints, heeft een negatief effect op het voortplantingsstelsel en kan de gezondheid in het algemeen schaden.

Bij pyjama's uit Zeeman en Carrefour trof Test-Aankoop een te hoge concentratie aan van formaldehyde, een stof die huidirritaties, ademhalingsproblemen, hoofdpijn en misselijkheid kan veroorzaken.

In één pyjama vond de consumentenorganisatie een te hoge waarde van azokleurstoffen. Die kunnen ontbinden in kankerverwekkende arylamines. Europa verbiedt het gebruik van 22 arylamines, maar Test-Aankoop trof de verboden kleurstof in één pyjama van Prémaman aan.

De textielsector is één van de meest vervuilende sectoren omwille van de vele chemicaliën die tijdens het productieproces gebruikt worden.

Volgens Test-Aankoop is de wetgeving rond chemische substanties in textiel ontoereikend. Nu blijkt dat vele van die stoffen schadelijk zijn voor de volksgezondheid, eist de consumentenorganisatie een specifieke wetgeving voor de onderzochte stoffen. Ze pleit eveneens voor meer en strengere controles bij de fabrikanten.

Een aantal distributieketens hebben al gereageerd op de resultaten van het onderzoek. Traffic Maffle heeft alle exemplaren met te veel ftalaten uit de winkel laten halen en vroeg zijn leverancier om bijkomende analyses.

Volgens Test-Aankoop verschuilen andere ketens, zoals Hema en Zeeman, zich achter een niet bestaande wetgeving. Prémaman gaf zelfs geen enkele uitleg.

Link naar artikel: http://www.gva.be/vindzoek/archief/Artikel_detail.asp?id={73B6A13C-C38F-496E-B5F7-D8CA37FBE78A}&check=online