PDA

Bekijk de volledige versie : Kappers lopen groter risico op kanker door kleurmiddelen


Karolien Theys
26th March 2008, 11:16
Kappers zouden een groter risico lopen op kanker door de kleurmiddelen en andere chemische producten die ze gebruiken. Dat meldt het Internationaal Onderzoekscentrum voor Kanker (IARC), de kankerafdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

"Waarschijnlijk"
Dit WHO-agentschap met hoofdzetel in Lyon "herbevestigt" zo dat de enkele miljoenen kappers, kapsters en barbieren in de wereld een beroep uitoefenen dat valt onder de noemer "waarschijnlijk" kankerverwekkend. Dat staat in het aprilnummer van het gespecialiseerde Britse tijdschrift The Lancet Oncology.

Zelf haar verven
De 17 experten uit 7 landen die in februari in Lyon samenzaten, hebben daarentegen geen epidemiologisch argument gevonden voor een eventueel specifiek risico op kanker bij personen die zelf hun haar verven. In Europa, de VS en Japan is dat ongeveer 35 procent van de vrouwen en 10 procent van de mannen.

Blaas- en eierstokkanker
Een gering maar consequent risico op blaaskanker bij de kappers kwam ook aan het licht, een risico dat minder uitgesproken blijkt bij de kapsters. Bij deze laatsten treedt er volgens sommige studies een verhoogde kans op eierstokkanker en een vorm van bloedkanker, maar andere studies spreken dat tegen. (belga/tdb)

Uit: Hln.be


Reactie: Toch weer even schrikken van dit nieuws. Ik had al wel eens het nieuwtje opgevangen dat als je je haar vaak kleurt, je meer kans hebt op huidkanker. Ik vind het persoonlijk wel raar dat kappers dan meer kans maken op kanker omdat ze met chemische goedjes werken. Wat dan met al die arbeiders die in een chemisch bedrijf werken?

Wat me wel opvalt, is dat men meer en meer oorzaken van kanker vindt. Maar als we op Alles moeten letten wat men voorschrijft, dan heb je geen leven meer! Ik heb zo het gedacht: als je kanker 'moet' krijgen, dan krijg je het! Geluk in het leven hebben, denk ik zo. Er zijn toch ook mensen die gezond eten, sporten, ... en toch kanker krijgen..

Karolien Theys
26th March 2008, 11:25
Eigenlijk als je nog maar even rondzoekt naar artikels over kanker, de oorzaken,... Dan vind je wel duizend artikels! Tuurlijk is het beter dat je gezond eet, sport, ontspanning neemt, een goed gewicht hebt,.. Ik denk toch dat iedereen dat zo wel weet. Toch heb ik (1 van de 1000:)) een artikel gevonden, dat mensen dit blijkbaar niet weten! Ik dacht toch dat net iets anders was!


Mensen weten weinig over oorzaken kanker


De helft van de mensen weet niet dat overgewicht kanker kan veroorzaken, blijk uit een rondvraag van World Cancer Research Fund (WCRF). Een derde van de kankers kan vermeden worden door eenvoudige veranderingen in levensstijl, zeggen wetenschappers.

Slechte eetgewoonten
Verder blijkt uit de rondvraag dat slechts 38 % van de mensen weet dat alcohol en weinig lichaamsbeweging je kansen op de ziekte verhoogt. 43% weet niet dat slechte eetgewoonten tot kanker kunnen leiden. Ook beseft 30% niet dat het eten van verwerkt vlees darmkanker kan veroorzaken.

Per jaar krijgen 6000 vrouwen van middelbare leeftijd of ouder kanker door overgewicht of obesitas. Overgewicht kan slokdarm-, nier-, en borst-, pancreas-, baarmoederhalskanker veroorzaken.

Eenvoudige dingen
Lucie Galice, hoofd van het WCRF: "Het is echt zorgwekkend dat zo weinig mensen zich er bewust van zijn dat gezonde eetgewoonten, veel beweging en een goed gewicht je risico op kanker kan verminderen. Wetenschappers schatten dat een derde van de kankers zo voorkomen kan worden." (ep)

uit: hln.be

Reactie:
Mijn grote wens is: dat alle wetenschappers zooo slim worden, dat ze kanker écht kunnen genezen! :)

Ik denk dat er wel genoeg gehamerd wordt over het feit wat de oorzaken van kanker kunnen zijn. Mensen zouden wel sneller stoppen met vettig eten, roken, .. als ze eens echt wisten hoeveel je afziet als je kanker hebt. Ik denk dat ze dan wel eens even zouden nadenken!!!

Véronique.Geudens
2nd April 2008, 15:07
Zelf wilde ik ook het artikel posten en had onderstaande dus hier mijn reactie ...

Mijn eerste reactie bij het lezen van dit artikel was “Weeral iets waarvan je kanker kan krijgen!”. Weeral een artikel om ons te waarschuwen waardoor je allemaal kanker kan krijgen, maar in plaats van congressen en tijd te besteden aan deze zaken kan men beter de tijd besteden naar onderzoek voor het behandelen van dergelijke kankers.
Wat me vooral duidelijk wordt door het artikel te lezen is dat ze nog niet echt honderd procent zeker zijn of je hier wel echt kanker van kan krijgen. Ik vind dat ze zekerder van hun stuk moeten zijn vooraleer ze zoiets in de media brengen. Eigenlijk komt het erop neer dat men niet zo subjectief mag te werk gaan, want waarmee kwamen deze personen ook al allemaal in contact.
Indien de oorzaak zuiver zou liggen bij het gebruik van kleurstoffen bij het verven van het haar dan moet dit ook een invloed hebben bij mensen die zelf hun haar kleuren. Ook al komen zij in een mindere mate in aanraking met die producten. Alle verbeteringen, uitvindingen op chemisch vlak zijn niet zonder schade voor de gezondheid. Men probeert hier immers tegen de natuur in te werken. Zouden we ook geen kanker moeten krijgen van kleurstoffen in kleding, voeding en andere dingen waar deze chemische producten in voorkomen? Of waarop baseert men zich nu bij zo’n onderzoeken?