PDA

Bekijk de volledige versie : nieuwe vorm van criminaliteit


ambi-ann
25th March 2008, 17:43
25/3/'08 Nieuw fenomeen: Oost-Europeanen stropen wijken af met laptopsOost-Europeanen trekken met laptops door woonwijken, op zoek naar draadloze internetverbindingen om zo gratis te kunnen surfen of ongestraft kinderporno te downloaden, schrijft De Telegraaf.

Dubieuze praktijken
De eigenaren lopen daardoor het gevaar dat hun draadloze verbinding door de internetkapers wordt gebruiken voor allerlei dubieuze praktijken.

De Nederlandse politie kreeg de afgelopen tijd meerdere meldingen van illegaal internetten binnen. De Oost-Europeanen parkeren hun auto in een straat, waarna ze met hun laptop op schoot toeslaan. (tlg/mvl)

http://www.demorgen.be/dm/nl/991/Multimedia/article/detail/218349/2008/03/25/Nieuw-fenomeen-Oost-Europeanen-stropen-wijken-af-met-laptops.dhtml


Ik weet nog dat mijn neef toen draadloos internet pas opkwam als grap internet aftapte van de buren. Ik had er eigenlijk nog niet bij stil gestaan dat dit ook wel eens voor slechte doeleinden zou kunnen gebruikt worden. Er is dus een nieuwe vorm van criminaliteit ontstaan. Ik ben eens benieuwd hoe ze dit gaan aanpakken: kan er naast de simpele beveiliging via wachtwoorden ook een BIN-netwerk* worden opgericht ;-)

*buurt informatie netwerk: soort van netwerk waarbij de buren de wijk in de gaten houden en bij verdachte situaties meteen beginnen rond te bellen zodat binnen de kortste keren de hele wijk op straat staat. Best effectief, zelfs 'belleketrek' behoort tot verleden tijd :p

Véronique.Geudens
6th April 2008, 20:59
Ik moet toegeven, in het begin zat ik ook vaak op het internet van de buren, leuk dat je op het internet van iemand anders kan! ;)
Maar het is inderdaad beter om praktijken zoals het downloaden van kinderporne en dergelijke te voorkomen, dat je je netwerk best kan beveiligen. Er zullen altijd mensen zijn die misbruik maken van anderen hun goedheid, in dit geval is het dat men zijn netwerk niet beveiligd heeft. Tegenwoordig kan je jezelf beveiligen tegen bijna alles wat met het internet te maken heeft, dus waarom het niet doen?

Véronique.Geudens
7th April 2008, 08:04
Een artikel dat aansluit bij het bovenstaande artikel en reactie ...

SINT-GILLIS-WAAS - In het Oost-Vlaamse Sint-Gillis-Waas heeft de lokale politie een 22-jarige man opgepakt omdat hij met zijn laptop aan het surfen was op het draadloos netwerk van een buurtbewoner. Dat bevestigt het parket van Dendermonde.

De jongeman uit Sint-Gillis-Waas zat in zijn auto voor het huis van een bewoner in de Margrietstraat. De lokale politie van de zone Sint-Gillis-Waas/Stekene pakte de verdachte op. Na het opstellen van een proces-verbaal kon hij gaan.

Het is niet duidelijk of het draadloos netwerk van de bewoner beveiligd was. De jongeman zal zich moeten verantwoorden voor een inbreuk van hacking, omdat hij zich op onregelmatige manier toegang had verschaft tot het informaticasysteem van een derde, zegt het parket. bvb

Bron:
De Standaard
zondag 06 april 2008 | Bron: belga

ambi-ann
10th April 2008, 19:49
09/04 Meisje in elkaar geslagen voor YouTube-video
Op het internet circuleert een filmpje waarin acht tienermeisjes een meisje van 16 in elkaar slaan. Het slachtoffer moest naar een ziekenhuis worden afgevoerd. Ze liep oor-en oogschade op.

De feiten speelden zich af in Florida (VS). De tiener werd naar het huis van een vriendin gelokt. Daar werd ze opgesloten en kreeg ze een pak slaag, waarbij haar hoofd tegen een muur werd geramd totdat ze bewusteloos was. Het hele gebeuren wordt op video vastgelegd. Er is duidelijk te horen hoe de meisjes elkaar aanmoedigen.

De politie spreekt van een "monsterlijke aanval". Volgens sheriff Grady Judd deden de meisjes dit enkel om het filmpje op YouTube en MySpace te kunnen posten.
De daders zullen worden aangeklaagd voor ontvoering en het toebrengen van slagen en verwondingen.

De geweldadige video stond op YouTube, maar werd ondertussen verwijderd.
http://www.gva.be/nieuws/buitenland/default.asp?art={A7E2F474-DE19-450F-B04A-1ABF0EAFE276}

Zelfs in ons dorp was er ooit een gelijkaardig voorval. Het ging toen om een jongen die na school nietsvermoedend met de fiets naar huis reed. Ergens op de weg naar huis werd hij door een verveelde groep jongeren uit hogere jaren opgewacht. Ze haalden hem van zijn fiets en begonnen hem heen en weer te duwen. Hij kreeg een aantal rake klappen en toen de fun eraf was stopten de pesters. Dit werd allemaal met een gsm gefilmd. Diezelfde avond nog stond het filmpje op youtube. Zijn ouders zijn toen naar de school gegaan en hebben klacht ingediend. Dat filmpje was nog dezelfde week verwijderd, maar ik weet niet hoe het nu met hem gesteld is...
Ik vind zulk gedrag er alvast over gaan en hoop dat het hard genoeg bestraft zal worden om soortgelijke aanvallen in de toekomst te vermijden.