PDA

Bekijk de volledige versie : Winnaars & verliezers 22-03-2008


Barst
24th March 2008, 17:30
VERLIEZERS


1. Hillary

Vrouwen op weg naar de top moeten behoedzaam manoeuvreren, want elke stap wordt door het bedreigde mannetjesdier met wantrouwen en bloeddorst gevolgd. Hillary Clinton is in verlegenheid gebracht nu haar agenda van de voorbije jaren publiek is gemaakt. Daaruit moet blijken dat de presidentskandidate die met haar ervaring schermt, op cruciale momenten in de politieke carrière van Clinton elders was. Maar toen haar eigen mannetjesdier in het Witte Huis sigaren rookte met zijn secretaresse, zat Hillary gewoon thuis. Onervaren in de politiek, ervaren in het bedrogen worden. Laat Obama daar maar eens iets aan veranderen.


2. CD&V-vrouwen

Leterme mag ook eens iets veranderen ten goede van vrouwen met politieke ambitie. Net voor hij zijn regeringsverklaring voorlas, lieten de CD&V-vrouwen hun ongenoegen blijken over het geringe aantal vrouwen in de regering-Leterme. De dames speelden met vuur. Ooit kregen vrouwen de kogel voor het verstoren van een zitting in het parlement. Deze vrouwen riskeren nog erger: de rancune van Yves Leterme.


3. Evi Van Acker

We hadden het nog voorspeld toen we voor de internationale vrouwendag op 8 maart in deze bijlage tien portretten maakten van jong, vrouwelijk aanstormend talent: eenmaal door ons in de krant gepresenteerd, zouden ze binnen de kortste keren tegen het glazen of een ander plafond botsen. Evi Van Acker eindigde op het WK zeilen niet op de verhoopte ereplaats, maar pas als negende. Doe beter op de Olympische Spelen, Evi. Haal die medaille binnen, red je reputatie en red de geloofwaardigheid van deze krant.


4. Sarkozy

Hij wordt een vaste gast in deze rubriek, en jammer voor hem in het lijstje verliezers. Monsieur Bruni en Mister Blingbling kreeg een afstraffing tijdens de Franse gemeenteraadsverkiezingen. Gedaan met vakantie en geflirt, aan de slag, zei de Franse kiezer tot de president. Er moet hervormd worden. Change! Weliswaar met mate, want voor Carla Bruni kan het glazen plafond niet stevig genoeg zijn. Er circuleren immers geruchten dat ze nu zelf haar gedachten op het Elysée heeft gezet.


5. Beurs

Konden we maar leedvermaak voelen bij de zware klappen die speculanten op de beurs krijgen. Maar het is ongerustheid die stilaan overheerst. De financiële leerling-tovenaars gaan vrijuit, de centrale banken vullen met belastinggeld de gaten, wij mogen straks een economische crisis uitzweten, terwijl de volgende generatie tovenaars en speculanten al kwijlt op de bonussen, premies en superwinsten die binnenkort een nieuwe, door hen geblazen, zeepbel in de aanbieding heeft.


6. David Paterson

Een week nadat de gouverneur van New York in opspraak was geraakt omdat hij een paar duizend euro had opgesoupeerd aan een luxeprostituee, mocht zijn opvolger aan de pers tekst en uitleg geven over een misstap in zijn huwelijksleven. Het zegt meer over de sensatiepers dan over Paterson. Een huwelijkscrisis lijkt ons van een andere, private orde dan een beroep doen, misschien met overheidsgeld, op een illegaal escortbureau.


7. Britse tabloids

De Britse sensatiepers heeft de les begrepen. Voorlopig toch. Ze betaalt een forse schadevergoeding aan de ouders van de verdwenen Maddie McCann omdat ze hen louter op basis van geruchten verdacht van de ontvoering van of de moord op Maddie. Het is trouwens al maanden stil rond Maddie. Geen nieuws, slecht nieuws, valt te vrezen. (ls)



WINNAARS


1. Heather Mills

Een dikke 20.000 euro per huwelijksnacht, dat is goed betaald voor een huwelijk dat vier jaar stand hield, met de schatrijke ex-Beatle Paul McCartney. Temeer omdat mevrouw Heather Mills maar weinig verdienste heeft aan het opgebouwde fortuin van haar ex. De Britse pers liet maar weinig heel van de reputatie van het ex-model: ze zou een geldwolf en een fantaste zijn, slechts uit op de spaarpot van haar echtgenoot. Haar reputatie is ze kwijt, maar daar maal je niet om met 32 miljoen euro op zak.


2. Karlijn Sileghem

Katarakt gaf haar Vlaamse roem, madame Pipi laat de actrice internationaal schitteren. Hoewel, het blijft al bij al een bescheiden doorbraak voor Karlijn Sileghem, die in een bekroond reclamefilmpje voor een internetrekening van ING een wc-madam speelt. Van Vlaams drama worden maar weinigen rijk. Een lucratief promofilmpje van tijd tot stond, waarom niet? Al had Karlijn Sileghem vast een ander beeld van een internationale erkenning.


3. Sint-Martens-Latem

De rijkste mensen van het land wonen in een van de mooiste gemeenten van het land, waar ze minder gemeentebelastingen betalen dan de armste bewoners van het land, die in een van de lelijkste gemeenten van het land wonen.


4. Wouter Vandenhaute

De snelle fietser, de handige zakenman en de creatieve televisiemaker Wouter Vandenhaute weet al vier keer uitstel van vonnis te verkrijgen in een zaak waarin hij beschuldigd wordt van kasgeldfraude. Snel, handig en creatief zijn eigenschappen die het gerecht in deze zaak blijkbaar vreemd zijn.


5. Michael Jackson

In een heel ver verleden heeft hij ons nogal wat muzikaal plezier bezorgd en de laatste tijd zoveel roddelplezier, excentriciteit en sensatiezucht dat we blij zijn voor het creatuur Michael Jackson dat hij zijn sprookjeswereld Neverland mag behouden. Jackson kon voorkomen dat zijn landgoed verkocht werd om schulden te dempen. Zijn dierentuin is hij wel kwijt. Dierenorganisaties zochten voor elk exotisch dier een goed onderkomen. Nu nog voor een exotische mens een veilig onderkomen vinden, ver van schuldeisers en aanklagers.


6. Yoris Grandjean

Mogen we beginnen dromen van een nieuw Belgisch zwemwonder? Komen de tijden van Fredje Deburghgraeve terug? Yoris Grandjean heeft zich vrijdag op het EK zwemmen in het Nederlandse Eindhoven geplaatst voor de halve finales van de 100m vrije slag. Grandjean, die afklokte in 49.21 seconden, vestigde een nieuw Belgisch record en de achtste tijd uit alle reeksen.


DS, 22-03-2008 (ls)