Inloggen

Bekijk de volledige versie : Microsoft doet toegeving


Believing Bart
23rd March 2008, 22:57
Voor zover ik iets van pc's ken, is dit goed nieuws voor ict-freaks.
Voor zover ik iets van economie ken: is dit een beetje een overwinning van de rechterlijke (lees:politieke) macht op de economische macht (lees:macht van een multinationaal bedrijf). De voorbije jaren is Microsoft niet echt gespaard gebleven van hoge boetes vanuit vooral Europese instanties, meestal als gevolg van hun monopoliepositie. Niet dat die boetes niet konden betaald worden, verre van, maar goede reclame is het natuurlijk nooit...

Met deze toegeving probeert Microsoft toch enigzins een signaal te geven dat ze de concurrentie niet schuwen. Al zal hun positie natuurlijk niet snel bedreigd worden, daar zullen ze zelf wel voor zorgen.

-----------------------------------------------------------
Microsoft gooit de vensters open
Microsoft belooft dat het voortaan op een totaal andere manier zal omspringen met technische informatie over zijn producten. Is het bedrijf inderdaad radicaal een nieuwe weg ingeslagen of gaat het om een hol gebaar? Microsoft zelf beweert het eerste, de meeste reacties gaan eerder in de richting van het tweede. Opmerkelijk: Microsoft geeft vlakaf toe dat het voor een groot stuk handelt onder druk van de Europese Commissie.


Wat is er precies aan de hand? Microsoft zal de komende maanden op zijn website gratis alle informatie publiceren die nodig is om aan te sluiten op zijn populairste softwarepakketten, zoals Windows Vista, Windows Server 2008 en Office 2007.

Dat heeft vooral gevolgen voor andere ontwikkelaars van software. Bijvoorbeeld: wie een eigen e-mailpakket ontwikkelt en daarmee willen aansluiten op een Microsoft Exchange-mailserver, kan de daarvoor noodzakelijke informatie voortaan gratis op het net vinden. Vroeger moest daarvoor -vaak heel veel- geld aan Microsoft worden betaald.

Sommige van de informatie die wordt gepubliceerd, bevat wel technologie die door Microsoft is gepatenteerd. Voor die patenten moeten software-ontwikkelaars nog steeds betalen. Maar Microsoft belooft redelijke prijzen. En er is een uitzondering: niet-commerciële openbronpakketten -software waarvan de programmacode gratis ter beschikking staat van iedereen- mogen de patenten zomaar gebruiken.

Oké, maar wat betekent dat dan voor ons? Hopelijk dat commerciële producten van andere leveranciers, maar ook gratis openbronsoftware, beter zullen samenwerken met Microsoft-software.

Opgelet: dat heeft een dubbel effect. Enerzijds zullen personen en bedrijven minder gedwongen zijn om álles bij Microsoft te kopen. Zo zou een bedrijf kunnen beslissen wel een Exchange-mailserver te gebruiken maar zijn gebruikers uit te rusten met het gratis mailpakket Thunderbird.

Maar er is ook een omgekeerd effect. Als er meer software komt -ook gratis software- die goed aansluit op de pakketten van Microsoft, dan worden die Microsoft-pakketten nog meer dan vandaag de norm. Microsoft geeft een stuk van de taart aan anderen, maar de taart zelf kan wel groter worden. Microsoft-ceo Steve Ballmer zal er waarschijnlijk geen boterham minder om moeten eten.

Het bedrijf toont wel dat het begrijpt hoe de softwaremarkt de jongste twee, drie jaar is veranderd. Bedrijven en overheidsinstellingen eisen nu dat de software van verschillende fabrikanten goed met elkaar samenwerkt. Die samenwerking kan worden gerealiseerd door gemeenschappelijke standaarden te gebruiken, maar dat is niet echt Microsofts ding. Het vrijgeven van informatie over zijn eigen pakketten laat Microsoft toe om zelf zijn 'standaarden' op te dringen.

Maar goed, niemand ondervindt schade van het nieuwe plan en veel gebruikers in de bedrijfswereld zullen er heel blij mee zijn. De meeste reacties zijn dan ook overdreven negatief.

Het opvallendst is de norse repliek van Neelie Kroes, de Europese commissaris voor Concurrentiebeleid. 'Wat Microsoft nu doet, heeft geen invloed op inbreuken uit het verleden', aldus Kroes. En het zal Microsoft dus niet helpen om een straf te ontlopen in de twee onderzoeken die Kroes momenteel tegen het softwarebedrijf voert.

Dezelfde dame moet straks een eventuele fusie tussen Microsoft en Yahoo! goedkeuren. Dat belooft.

Dominique Deckmyn is hoofdredacteur van het magazine 'ITProfessional'.

Bron: www.standaard.be/biz, Columns: 27 februari 2008

MinkeVanHoof
23rd March 2008, 23:17
[QUOTE=Believing Bart]Voor zover ik iets van pc's ken, is dit goed nieuws voor ict-freaks.
[/QUOTE]

echte freaks maken geen gebruik van microsoft. Er zijn al jaren goede alternatieven op de markt zoals openoffice. Ik heb deze zelf een paar jaar gebruikt maar omdat ik les moet geven over microsoft producten gebruik ik nu office. (om dan in powerpoints screenshots etc te kunnen gebruiken)

Ik heb toch een dubbel gevoel bij dit artikel, ok het is natuurlijk niet slecht dat ze dit doen. Maar de gewone man in de straat blijft uit gewoonte en gemakzucht volgens mij gebruik maken van Microsoft producten en niet van de opensource versies. Voor bedrijven ligt dit natuurlijk anders. Zij zullen niet zo gebonden zijn aan Microsoft indien ze gebruik willen maken van een deel van hun producten.

Het is voorlopig afwachten, maar ik denk dat het voor de gewone thuisgebruikers niet veel verandering zal teweegbrengen.
Microsoft zal nooit iets doen als er een risico in zit dat ze hun monopolie kwijt spelen.
Kijk maar naar hun zet om Yahoo! over te nemen.