PDA

Bekijk de volledige versie : Internetverslaving wordt een echt gezondheidsprobleem


Véronique.Geudens
23rd March 2008, 14:37
BRUSSEL - Een leven zonder het internet is nog moeilijk denkbaar. Maar ook hier geldt dat overdrijving schaadt. Want volgens de Observer begint bij steeds meer mensen computerverslaving alle tekenen te vertonen van een klinische ziekte, die door de autoriteiten als zodanig dient te worden erkend.

Dat schrijft dr. Jerald Block in een hoofdartikel dat verscheen in het gezaghebbende American Journal of Psychology. Volgens dr. Block lijden mensen die elke dag urenlang games spelen, pornosites afschuimen of eindeloos emailen of chatten aan een compulsief-impulsieve aandoening die naar zijn mening zo veel voorkomt dat ze moet worden opgenomen in de officiële lijst met geestesziekten.

De psycholoog somt een viertal ’waarschuwingssignalen’ op, die wijzen op verslaving: extreem gebruik van het Internet, vaak gekoppeld aan totaal verlies van het gevoel voor tijd; de behoefte aan steeds nieuwere, snellere computers en software; negatieve weerslag in de vorm van slechte prestaties op andere vlakken en sociaal isolement; vermoeidheid en ontwenningsverschijnselen wanneer de pc niet aanstaat, zoals woede, spanningen of zelfs depressie.

Als voorbeeld van uit de hand gelopen internetgebruik geeft dr. Block Zuid-Korea, het land waar breedbandverbndingen het verst zijn doorgedrongen. Daar stierven al mensen aan bloedklonters omdat ze zo lang stil hadden gezeten in internetcafe’s en werd zelfs een moord gepleegd over een computer game.

De autoriteiten in Seoel beschouwen internetverslaving dan ook als ’een van de ernstigste gezondheidsproblemen van dit moment’, en schatten dat niet minder dan 200.000 scholieren hier last van hebben en behandeld moeten worden. Van hen zou 80 procent speciale, op de hersenen gerichte, medicatie moeten hebben en is in een kwart van de gevallen zelfs opname in een ziekenhuis noodzakelijk. Ook in China begint verslaving aan het internet een groeiend probleem te worden.

Volgens dr. Block, die doceert aan de universiteit voor Gezondheid en Wetenschappen in de Amerikaanse staat Oregon, is de omvang van het probleem in zijn eigen land moeilijker vast te stellen, omdat de meeste mensen er thuis online zijn, en niet in internet cafés zoals in Aziatische landen. Toch is hij ervan overtuigd dat ook in Amerika en Europa deze vorm van verslaving een reëel probleem vormt. Waarbij de psycholoog onderstreept dat het niet zozeer gaat om verslaving aan bepaalde websites, want ’hier is bovenal sprake van een relatie met de computer’. svh

Bron:
De Standaard
zondag 23 maart 2008 | Bron: belga

Véronique.Geudens
27th March 2008, 19:57
Doordat ik vorige keer vergeten was om mijn regels commentaar te typen doe ik het nu via een antwoord op mijn eigen post! Domme ik :doh:

Commentaar
Met het gebruik van computer, televisie, gamespelen, … en andere technologie moet op een gezonde manier omgesprongen worden. De uitdrukking ‘Trop is te veel’ is hier zeker van toepassing, maar dit geldt natuurlijk ook voor andere vormen van ontspanning.
Internetverslaving zoals ze in het artikel aanhalen is niet enkel een gezondheidsprobleem maar volgens mij ook een sociaal probleem, of het kan er in ieder geval toe leiden. Deze sociale problemen kunnen dan ook weer verder leiden tot gezondheidsproblemen.
De media heeft hierin zeker een negatief aandeel, vaak vinden kinderen en jongeren dat ze er maar bijhoren als ze ook over de nieuwe technische snufjes beschikken.
Ouders en opvoeders hebben hierin een belangrijke taak: ze zouden jongeren moeten helpen om op een gezonde manier met deze opkomende technologie om te gaan. Ze kunnen bijvoorbeeld afspraken maken met hun kinderen omtrent de duur dat ze internet raadplegen, spelletjes spelen, … maar in welke mate zijn de ouders zelf geen te grote gebruikers van dit medium waardoor ze te weinig aandacht en tijd hebben om hun kinderen hierin te begeleiden.
Het is een ziekte van de ‘moderne en westerse wereld’, mede door het feit dat hier dan ook massaal het internet geraadpleegd kan worden. Deze ‘ziekte’ belicht als het ware een negatieve kant van de welvaart, omdat deze luxe de oorzaak is van gezondheisproblemen.