PDA

Bekijk de volledige versie : Een op vier patiënten neemt na hartinfarct geen medicatie


Barst
21st March 2008, 00:20
Een op vier patiënten neemt na hartinfarct geen medicatie


Een op de vier hartinfarctpatiënten die net uit het ziekenhuis ontslagen is, haalt de voorgeschreven medicijnen slechts gedeeltelijk of zelfs helemaal niet op. Het gevolg is een bijna dubbel zo hoge sterftegraad binnen het jaar na het infarct in vergelijking met patiënten die de therapie wel volgen. Dat schrijft de Artsenkrant.


Ook in België

Het nieuws komt van Canadese onderzoekers uit Toronto, maar geriater Jean-Pierre Baeyens bevestigt de cijfers voor België. Uit het Canadese onderzoek blijkt dat van de 4.591 patiënten die net een infarct hadden slechts 73 procent van het ziekenhuis naar de apotheek gingen. Na 120 dagen bedroeg dat aantal 79 procent.


13-30%

Wetenschapster Cynthia Jackenicius kon na een jaar de gevolgen optekenen: 13 pct van diegenen die hun medicijnen trouw hadden ingenomen, was gestorven. Bij de patiënten die de voorschriften en medicijnen niet gebruikten, lag de sterftegraad op 30 pct. Uit het onderzoek blijkt dat jongere patiënten trouw de voorgeschreven medicatie slikten.


"Goed uitleggen"

"In België is het niet anders", meent de Oostendse geriater Jean-Pierre Baeyens. Toch kunnen artsen er volgens de man weinig aan doen. "Voor een arts is het niet mogelijk om te achterhalen wat de patiënt daadwerkelijk inneemt. Het enige wat we kunnen doen, is de patiënt uitleggen waarom de medicijnen goed voor hem zijn en het medicijnenschema zo eenvoudig mogelijk houden", aldus de professor. "Dat wil zeggen, alleen de noodzakelijke medicijnen voorschrijven en de rest schrappen."


Overheid

Volgens Baeyens heeft de overheid een belangrijke taak. "Verhoog de terugbetaling van geneesmiddelen. Want daar ligt het probleem. Het zijn vaak de armsten die de medicijnen niet innemen", zegt Baeyens.
In België overlijden jaarlijks zowat 35.000 mensen aan een hartinfarct. In totaal sterft 15,5 pct van de infarctpatiënten één tot twee maanden na een opname.


Blog DM, 20/03/08