Inloggen

Bekijk de volledige versie : Vier op tien stresst op het werk


Véronique.Geudens
20th March 2008, 21:40
Meer dan 40 procent van de Belgische werknemers heeft frequent tot zeer frequent last van stress op het werk. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Securex, dat sociale diensten verleent. Het percentage ligt merkelijk hoger dan in Nederland (27 pct) en Frankrijk (36 pct).

Goede communicatie
Volgens Securex kunnen steun en een goede communicatie van de directe leidinggevende een stressreducerende factor zijn. Daarentegen zijn het werktempo en de werkdruk, emotionele werkbelasting, een slechte balans tussen werk en vrije tijd en onvoldoende ondersteuning bij veranderingen factoren die het fenomeen het meest in de hand werken.

Vooral ouderen
Bovenop de voorgenoemde 40 procent is er nog 21 procent van de werknemers die af en toe met stress te kampen heeft. In totaal zijn er dus 61 procent werknemers die van tijd tot tijd met dit probleem te maken krijgen.

Werknemers onder de 25 jaar hebben aanzienlijk minder stress dan hun oudere collega's. Het verschijnsel wordt vooral vastgesteld bij voltijds werkenden, werknemers in grotere organisaties, universitairen en kaderleden.

Invloed managers
Uit de studie blijkt eveneens dat de managers een behoorlijke invloed hebben op het stressgehalte van de werknemers. Bij adequate steun en duidelijke communicatie kunnen ze het stressgehalte verminderen. Zo lijdt slechts 33 procent van de werknemers op werkplaatsen met goede communicatie van de leidinggevende aan stress, in tegenstelling tot 66 procent op plaatsen waar de communicatie slecht wordt ingeschat. Ook een goede werkorganisatie en een gemoedelijk sfeer tussen de collega's onderling zijn stressintomende factoren.

Meer personeel
Securex raadt de managers aan proactieve maatregelen te nemen. Ze kunnen bijvoorbeeld het werktempo verlagen door meer personeel aan te nemen. Het is ook belangrijk dat de werknemers voldoende vakantie nemen.

De gevolgen van stress zijn van allerlei aard. De werknemers hebben een grotere kans op depressie, hun prestaties nemen af en hun intentie om het bedrijf te verlaten, wordt groter. (belga/svm)

Bron:
De Morgen
20/03/08 16u32

Hanne Jansen
20th March 2008, 23:17
Hier moet je absoluut niet van verschieten vind ik. Als je weet hoe jachtig onze samenleving tegenwoordig is en hoeveel men eist van werknemers.
Men moet steeds meer doen in evenveel tijd. En dan verschiet men ervan dat mensen ziek worden van stress, depressief worden, hun job niet meer aankunnen, met burn-outs kampen, cvs krijgen,...

Tinne Schrauwen
23rd March 2008, 22:48
Hier schrik ik echt niet van! Ontzettend veel mensen hebben last van stress door te hoge eisen van hun werkgever. Steeds meer mensen krijgen last van een depressie, burn-out of andere negatieve gevolgen van stress. Het is nu eenmaal zo in België: alles moet zo snel mogelijk worden afgemaakt of verwerkt, liefst vandaag nog... Als je dit bekijkt in bijvoorbeeld Spanje merk je een heel verschil. Mañana is het lievelingswoord van de Spanjaarden. Als het werk vandaag niet afgeraakt, zal het morgen of overmorgen wel worden afgewerkt!

Believing Bart
23rd March 2008, 23:19
[QUOTE=Hanne Jansen]Hier moet je absoluut niet van verschieten vind ik. ... En dan verschiet men ervan dat ...[/QUOTE]

Voor eens en voor altijd: Een mens schrikt van iets. Verschieten... dat doen de gordijnen, of het moest zijn dat je echt bleek wordt van de schrik! :D

Sinds een leerkracht me dit in het secundair inpeperde, zal ik het nooit meer vergeten. En trouwens: als je er eens over nadenkt, 'verschieten' is toch een vies woord, 'schrikken' klinkt veel beter.

Karolien Theys
25th March 2008, 16:38
[QUOTE=Believing Bart] Een mens schrikt van iets. Verschieten... dat doen de gordijnen, of het moest zijn dat je echt bleek wordt van de schrik! :D
[/QUOTE]

Goed gezegd Bart! Maar het is écht wel zo. Wij schrikken van niets meer. Alles is zo "gewoon" geworden. Daarnaast schrik ik ook niet van het artikel. Als je ziet hoe mensen tegenwoordig onder druk worden gezet op het werk.. Ik denk écht dat weinig mensen ontspannen achter hun bureau zitten. Het kleinste job'ke vereist zelfs zware inspanningen, druk,.. De postbode die zijn ronde doet, de groendienst van de gemeente (alhoewel..:)),.. Toch vind ik het ook wel normaal dat er een bepaalde druk staat op iedereen. Als een baas helemaal géén druk uitoefent op zijn werknemer en hem maar laat doen.. Gaat er dan geen misbruik van gemaakt worden? Het is niet dat ik daar niemand in zou vertrouwen, maar toch vrees ik ervoor dat er wel mensen zijn die van de goedheid van de baas misbruik zouden maken, niet?

Véronique.Geudens
5th April 2008, 15:00
Zeer raar vind ik het dat niemand in de bovenstaante posts iets gezegd heeft omtrent de stress en al datgene wat er bij komt kijken hier op school!
Iedereen zit maar te klagen dat we veel werk hebben en dat moet af zijn dan, dat werkje moet dan weer gepresenteerd worden dan ... Dan verschieten dat een docent een opmerking in de les maakt: "Zie ik het goed, lopen er hier lijken in de gangen?"
Ja, maar niet van te feesten maar door de stress die toch wel veel mensen hebben door al het schoolwerk (denk ik). Misschien wat beter planne, maar ook die mensen hebben echt wel nood aan 'vakantie', als we dit ook al vakantie kunnen noemen ....

Zoals Karolien al aanhaalde verschiet ik er ook niet van dat, er zijn inderdaad echt veel mensen die 'onbewus' met stress te kampen hebben, maar voor wie het eigenlijk 'normaal' geworden is ...