PDA

Bekijk de volledige versie : Alarm omtrent gletsjer in Patagonië


Véronique.Geudens
15th March 2008, 18:03
Argentijnse wetenschappers hebben alarm geslagen rondom een van de grootste gletsjers in Patagonië, zo heeft de Nederlandse openbare omroep NOS woensdag gemeld.
(belga) - Als de opwarming van de Aarde in dit tempo doorgaat, zal er aan het einde van deze eeuw niets meer van de Argentijnse gletsjers over zijn, waarschuwen Argentijnse wetenschappers.

Sinds 1930 is de gigantische Viedna-gletsjer in Patagonië een kilometer korter geworden. De gletsjers in Argentinië behoren in grootte tot het derde continentale ijsoppervlak ter wereld, direct na Groenland en Antarctica.

Greenpeace, dat al in 2004 alarm had geslagen rond de gletsjers in Patagonië, is nu een speciale campagne begonnen die zich vooral richt op het behoud van de Argentijnse gletsjers.

"Als je ziet hoe snel de gletsjers zich alleen al in de afgelopen 20 jaar terugtrekken. Tussen 1984 en 2004 zijn ze 10 tot 20 procent korter geworden. Dat betekent dat als dit zo doorgaat, ze binnen 60 à 70 jaar helemaal verdwenen zullen zijn, " aldus een door de NOS geciteerde medewerker van het Argentijnse wetenschappelijke instituut Conicet.

Het ijsveld in Patagonië bevat 45 belangrijke gletsjers waarvan het merendeel zich langzaam terugtrekt.

Door het smelten van de gletsjers zal het zeeniveau gaan stijgen, met bijna 60 centimeter aan het eind van deze eeuw. Maar als alle ijskappen wegsmelten, zal het niveau van het zeewater veel meer stijgen.

Foto Reporters

Bron:
21:41 - 12/03/2008
Copyright © De Tijd