PDA

Bekijk de volledige versie : Minstens 83 doden in Sharm el-Sheikh


DassenPeter
23rd July 2005, 13:43
Groep gelinkt aan Al-Qaeda eist aanslag op

SHARM EL-SHEIKH - Bij een reeks bomaanslagen in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh zijn vannacht minstens 83 personen omgekomen. Er vielen ook 150 gewonden. Onder de slachtoffers zijn verschillende buitenlandse toeristen. Een groep die verbonden is met al-Qaeda heeft de aanslagen opgeëist.

Volgens de politie waren er omstreeks 1u plaatselijke tijd verschillende explosies in het centrum van Sharm el-Sheikh. Eén autobom ontplofte op de oude markt in Sharm el-Sheikh, een andere in een hotes in het nabijgelegen Naama Bay en één voor een café in die plaats. Alle plaatsen zijn bekende toeristenoorden. In totaal zouden er minstens 7 explosies geweest zijn.

Een van de getroffen hotels, het vier-sterren Ghazala Gardens, is volgens ooggetuigen volledig verwoest.

De eerste bom zou rond 01.15 uur zijn ontploft. Op dat moment waren vanwege het warme weer nog veel mensen op straat.

Buitenlandse slachtoffers

De explosies vinden plaats in vol zomerseizoen in dit populair toeristisch Sinaï-oord. Veel Europeanen komen in Sharm el-Sheikh en Naama Bay om er in de Rode zee te duiken. Onder de slachtoffers bevinden zich ook buitenlandse toeristen, onder wie Britten, Nederlanders, Fransen en Spanjaarden.

De Egyptische minister van Toerisme maakte bekend dat er onder de gewonden tot dusver twintig niet-Egyptenaren zijn: negen Italianen, drie Britten, vijf Saoedi's, een Oekraïener, een Rus en een Israëli.

In totaal zouden 8 buitenlanders zijn omgekomen. Het gaat om twee Britten, twee Italianen, een Oekraïener, een Rus, een Nederlander en een Arabische Israëli. Dertig lichamen zijn nog niet geïdentificeerd.

Over eventuele Belgische slachtoffers is nog niets bekend. Op dit moment verblijven zo'n 1.500 Belgische toeristen in Sharm el Sheikh.

Bron : Het Volk

DassenPeter
23rd July 2005, 13:53
Een pure schok ging er door ons heen toen we deze morgen het nieuws op de radio hoorden. Wij zijn namelijk van eergisteren terug uit Sharm el-Sheikh. Wij logeerden op ongeveer 1 km van de hotels die getroffen zijn.
48 uur voor de aanslagen liepen we nog rond op de oude markt van Sharm waar ook 1 van de bommen tot ontploffing werd gebracht.
Ik besef wel degelijk dat we enorm veel geluk hebben gehad.
Nu blijkt het dus ook zo wel te zijn dat ze in Egypte en Israël al wel een groot vermoeden hadden dat er aanslagen gingen plaatvinden. Het was dan ook opmerkelijk te zien dat er enorm veel soldaten en politie op de been was toen we met de bus van ons hotel naar de luchthaven reden. Dit was nog niet het geval toen we aankwamen. De ravage moet enorm geweest zijn.
Het toeval wil nu ook dat de neef van van mijn vriendin nu momenteel nog steeds in Sharm el-Sheikh logeert op een paar honderd meter van het getroffen hotel. Na een telefoontje deze morgen bleek dat hij en zijn vriendin ongedeerd waren, maar dat ze duidelijk erg aangeslagen waren. De meeste toeristen daar willen blijkbaar maar 1 ding nu, en dat is zo snel mogelijk terugkeren naar huis.