PDA

Bekijk de volledige versie : Oef! Scientology Off...


Barst
20th July 2005, 04:04
Onkelinx weigert Scientology als kandidaat erkende godsdienst


Minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) heeft de kandidatuur van de Scientologykerk geweigerd als erkende godsdienst in België. De kandidatuur van de Armeense Kerk en het boeddhisme neemt ze wel in overweging. De minister zal zich in het najaar ook moeten buigen over de moeizame samenstelling van de moslimexecutieve. Ze hoopt dat eind september te kunnen afronden.


Zes erkende godsdiensten in België
Er zijn vandaag zes erkende godsdiensten in België die door de federale overheidsdienst Justitie ook gesubsidieerd worden a rato van zo'n honderd miljoen euro per jaar: de katholieke, protestantse, anglicaanse en orthodoxe Kerk, de joodse en de moslimgemeenschap. Daarnaast is sinds 1993 de vrijzinnigheid als niet-confessionele levensbeschouwing erkend.

Drie nieuwe kandidaturen
Minister Onkelinx kreeg daar recent drie nieuwe kandidaturen bovenop. Het gaat om een eerste contactname in het vooruitzicht van een ingewikkelde erkenningsprocedure.De kandidaturen van het boeddhisme en de Armeense Kerk wil de minister in overweging nemen. Die van de omstreden Scientologykerk heeft ze echter categoriek geweigerd, ondanks druk vanuit het buitenland, zegt men op haar kabinet. De minister heeft alle contact met de beweging geweigerd. Onkelinx verwijst onder meer naar het feit dat de Scientologykerk op de lijst van organisaties staat die in 1997 werd opgemaakt door de parlementaire onderzoekscommissie over de sekten.

Financiële eisen
"De Scientologykerk had inderdaad duidelijk sektarische kenmerken, vooral dan omdat er aan haar leden buitengewone financiële eisen gesteld werden waar relatief lage prestaties tegenover stonden", zegt senator Luc Willems (VLD) die aan het parlementair rapport meeschreef.

L. Ron Hubbard
"Het feit dat de organisatie op die lijst stond, betekent echter nog niet dat ze ook als schadelijk moest beschouwd worden", nuanceert hij. De Scientologykerk is gebaseerd op de leer van de sciencefiction-auteur L. Ron Hubbard en zou wereldwijd zo'n acht miljoen leden tellen. De kerk opende in 2003 zijn Europees hoofdkwartier in de Brusselse Europese wijk. De vaakst gehoorde kritiek op de Scientologykerk is dat de organisatie elitair, anti-democratisch en commercieel ingesteld is. De kerk ontkent dat echter.

Minister Onkelinx veronderstelt dat deze drie nieuwe kandidaturen het debat over de kerkbelasting voor erkende godsdiensten en levensbeschouwingen opnieuw zal doen oplaaien. Senator Willems wijst er van zijn kant op dat een erkenning van een levensbeschouwing nog steeds een wettelijke aangelegenheid is en dat het dus finaal het parlement is die daarover zou moeten beslissen.

Sektarische symptomen bij aanhangers erkende godsdienst
Ook hij denkt echter dat een erkenning van de Scientologykerk door het parlement op dit ogenblik uitgesloten is. "Een wettelijke erkenning sluit overigens niet uit dat een godsdienst of aanhangers daarvan sektarische symptomen vertonen. Dat is ook zo voor de katholieke en protestantse godsdienst", zegt de senator. Hij noemt daarbij als voorbeelden organisaties als Het Werk en Opus Dei.

Wie precies de aanvraag tot erkenning van de Scientologykerk zou hebben ingediend is vooralsnog niet duidelijk. Scientology België ontkent alvast daarover contact te hebben gehad met de Belgische overheid. "In het systeem van erkende en niet-erkende godsdiensten schuilt een vorm van discriminatie. De criteria om erkend te worden, zijn bovendien heel vaag. Wij sturen daarom niet aan op een wettelijke erkenning", zegt voorzitster Myriam Zonnekeyn.. (belga)


Weblog HLN, 19/07/05 21u08