PDA

Bekijk de volledige versie : wetenschappers vinden snel zwempak uit


MinkeVanHoof
12th March 2008, 13:38
[SIZE=2]Scientists invent speedy swimsuit [/SIZE]

Swimmers wearing the suit have broken three world records so far
Specialist researchers at the University of Nottingham say they have developed one of the fastest swimsuits in the world.
Scientists at NASA tested the fabric using specialised computer modelling technique to track fluid flow.
Swimmers testing the new suit have so far broken three world records.
Dr Herve Morvan, lecturer in fluid mechanics, said: "We are taking cutting edge simulation technology as used in Formula 1."

Rocket science

The LZR racer suit, manufactured by Speedo, has up to 5% less drag in the water than a previous model produced last year.
Researchers scanned 400 athletes to identify areas of high friction on their bodies while in the water and position the low friction fabric accordingly.
Jess Sylvester, a swimmer who has been testing the new suit in Nottingham, said she felt "like a rocket" when she wore it.
"I feel fast just standing out of the pool in the suit.
"As soon as I hit the water I feel really fast, really streamlined and it just gives me confidence wearing it."
Dr Morvan said: "We focus on the aerodynamics of the swimmer in the pool."
Ms Sylvester added the suit was so tight that it stopped muscles "oscillating and vibrating" which caused drag and could slow swimmers down.
World records set with the new swimsuit include those by:

Australia's Eamon Sullivan, who shaved 0.08 seconds off Alexander Popov's record in the 50m freestyle

Zimbabwe's Kirsty Coventry who sliced 2/10th of a second off Hungarian Krisztina Egerzegi's record in the 200m backstroke

and American swimmer Natalie Coughlin who broke the 100m backstroke record in 59.21 seconds.
Bron: BBC news (http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/nottinghamshire/7289593.stm)

Ik moest eens goed lachen toen ik dit las. Zou het niet eerder toeval zijn of een soort placebo effect?
Alsof je zwempak zoveel verschil kan maken. Ik kan begrijpen dat als je dingen gestroomlijnder maakt dat het iets kan helpen maar zo een groot effect kan het volgens mij toch niet hebben. Mensen voelen zich misschien ook gewoon beter.(het placebo effect)
Als het toch zo goed is als ze het hier doen lijken dan zien we binnekort zwemmers en zwemsters allemaal in hetzelfde zwempak.

Véronique.Geudens
5th April 2008, 15:00
Ik denk wel dat het verschil kan maken. In een sport zoals het zwemmen hangt het vaak af van kleine details zoals een zwempak. Tijdens de afgelopen Europese Zwemkampioenschappen in het Nederlandse Eindhoven, werden enkele wereldrecords gebroken, jawel met deze nieuwe zwempakken van Speedo. En zestien van de zeventien recente gezwommen wereldrecords sneuvelden in zo’n Speedo LZR Racer-pak. Anderen beweren natuurlijk dat dit nieuwe Speed-pak een hype is.
Maar is zo’n pak wel eerlijk? Bevordert het de evolutie van de zwemsport? Als zo’n zwempak effectief een bevorderende invloed heeft, is het dan zo ethisch om met zo’n pak te zwemmen? Dan is zo’n pak net zoals doping een prestatiebevorderend middel. Oscar Pistorius is een Zuid-Afrikaans sprinter met twee beenprotheses, omdat deze protheses hem een voordeel zouden geven, mag hij niet meedoen aan de ‘gewone’ Olympische Spelen. Dus als deze jongeman dat niet mag, waarom mogen zwemmers dan met een prestatiebevorderend pak zwemmen?

Barst
6th April 2008, 01:55
[QUOTE=Véronique.Geudens]Maar is zo’n pak wel eerlijk? Bevordert het de evolutie van de zwemsport? Als zo’n zwempak effectief een bevorderende invloed heeft, is het dan zo ethisch om met zo’n pak te zwemmen? Dan is zo’n pak net zoals doping een prestatiebevorderend middel.[/QUOTE]
Relevante info! :thumbsup:

Het woordje 'ethisch' lijkt me hier wat 'zwaar' te wegen, ook al omdat hier i.t.t. doping geen poging wordt gedaan om onoorbare praktijken te verdoezelen.

In het wielrennen is er ooit ook nog wel commotie geweest op het moment dat Greg Lemond met (dankzij?) zijn futuristisch stuur de beslissende afsluitende tijdrit van de Ronde van Frankrijk 1989 won met miniem verschil van Laurent Fignon (8 seconden?).

Mss geen slecht idee om te werken met twee wereldrecordlijsten? Zo heeft de Internationale Wielerunie met terugwerkende kracht het werelduurrecord van Francesco Moser die in 1984 voor het eerst met een carbonframe de piste opkwam, geschrapt van de tabellen (en in een nieuwe categorie - "aërodynamische fietsen" ondergebracht). Het uurrecord kan sindsdien enkel nog verbeterd worden met een fiets 'zoals die van Merckx' in 1972, te weten Chris Boardman in 2000 in Manchester die welgeteld 10 meter meer reed, en - tot mijn eigen verrassing - ene Ondrej Sosenka in Moskou 2005 (wat is er met deze obscure Tsjech verder nog gebeurd?).

Maar zo blijf je bezig natuurlijk, want ook Merckx & Ole Ritter wisten al dat de wielerbaan op grote hoogte in Mexico-stad de prestaties serieus konden laten boosten. Moeten we dan ook die twee laatste schrappen aangezien niet op zeeniveau? En goed om te weten: terwijl het officiële werelduurrecord nog steeds zit aan te krabben tegen de grens van 50km/u, staat het record op een ligfiets sinds 2007 boven de 86 km/u!

Mijn prognose: het pak zal uiteindelijk aanvaard worden. Ik hoop alleen dat er niet met twee maten en twee gewichten zal gemeten worden (bv: de zwemmers uit derdewereldlanden - of hun respectievelijke zwembonden - die niet de 'resources' hebben om zich dit dure pak te kunnen permitteren)! :hbomb:

[QUOTE=MinkeVanHoof]Mensen voelen zich misschien ook gewoon beter.(het placebo effect)[/QUOTE]
Of een nocebo-effect (=zwemmers zonder Speedopak die zich van op voorhand al verloren wanen)? :D

Barst
7th April 2008, 23:27
Zwemfederatie keurt snel speedopak goed


De Internationale Zwemfederatie (FINA) heeft vandaag bekendgemaakt dat ze geen graten ziet in het gebruik van het revolutionaire speedopak LZR Racer. Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat het pak de zwemmers geen oneerlijk voordeel biedt. Het pak mag dus gewoon gebruikt worden, ook tijdens de Olympische Spelen in Peking. Dit jaar werden er al negentien wereldrecords verbeterd, achttien daarvan met behulp van het nieuwe materiaal. De Italiaanse en Canadese federatie verboden onlangs het gebruik van het pak tijdens hun olympische selecties.


Blog DM, 07-04-2008