PDA

Bekijk de volledige versie : Rookverbod in auto


MinkeVanHoof
12th March 2008, 12:38
Blanpain: "Roken in de wagen is strafbaar"

Volgens de Leuvense emeritus hoogleraar Roger Blanpain is roken in de auto niet alleen ongezond, maar bovendien ook gevaarlijk. "Roken achter het stuur is volgens specialisten nog veel gevaarlijker dan het handgebruik van de gsm tijdens het rijden. Het verstoort de concentratie van de bestuurder ten zeerste", aldus Blanpain.

Rijbewegingen
De hoogleraar is van oordeel dat het kabinet-Leterme zijn standpunt deelt. "Het verkeersreglement stipuleert dat een bestuurder steeds in staat moet zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en zijn voertuig goed in de hand moet hebben", zegt een medewerker van federaal minister van Mobiliteit Yves Leterme in een reactie aan Blanpain. "Het betreft een algemene regel voor gedragingen achter het stuur die de stuurvaardigheid kunnen verminderen. In geval van een ongeval kan dit aanleiding geven tot strafrechtelijke vervolging en burgerrechterlijke aansprakelijkheid."

Strafbaar
"Ook om gezondheidsredenen is roken in de auto af te raden. Het is een kleine ruimte en beïnvloedt de hersenfunctie", zegt de kabinetsmedewerker. Blanpain besluit dat "roken in de auto niet alleen een gezondheidsramp is voor kinderen in de wagen omdat het concentratie van kankerverwekkende met een factor 10 vergroot". "Het is bovendien ook een oorzaak van ongelukken en derhalve strafbaar". Blanpain pleit ervoor dat de politiediensten optreden tegen bestuurders die roken tijdens het rijden. (belga/gb)
Bron: De Morgen (http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/202519/2008/03/11/Blanpain-Roken-in-de-wagen-is-strafbaar.dhtml)

"Rookverbod in auto vatbaar voor interpretatie"
In een reactie op de uitspraak van de Leuvense emeritus hoogleraar Roger Blanpain dat roken in de auto strafbaar is, laat het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) dinsdag weten dat die stelling sterk voor interpretatie vatbaar is.

Blanpain stelt "dat roken in de auto niet alleen een gezondheidsramp vormt voor kinderen, maar ook een oorzaak van ongelukken en derhalve strafbaar is". Hij pleit er dan ook voor dat de politiediensten zouden optreden tegen bestuurders die roken tijdens het rijden.

Beoordeling van de rechter
"Dit is sterk voor interpretatie vatbaar", reageert BIVV-woordvoerder Werner De Dobbeleer. "Zeer weinig agenten zullen geneigd zijn om een proces-verbaal op te stellen en daarna kan het, indien de overtreder naar de rechtbank gaat, nog eens afhangen van de appreciatie van de politierechter", voegt hij eraan toe.

Krant lezen ook strafbaar
Volgens De Dobbeleer zijn dan ook zaken als "het opeten van boterhammen, het prutsen aan een autoradio en de krant lezen" strafbaar. Hij benadrukt dat roken in de wagen ook andere risico's inhoudt. "Denk maar aan een brandende sigaret die op de vloer van de auto valt", aldus nog De Dobbeleer.

"Als blijkt dat een ongeval te wijten is aan roken in de wagen kan dat bovendien door de tegenpartij aangehaald worden als argument. Daardoor kan de verantwoordelijkheid voor het ongeval geheel of ten dele bij de rokende bestuurder gelegd worden", besluit hij. (belga/eb)
bron: De Morgen (http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/202802/2008/03/11/Rookverbod-in-auto-vatbaar-voor-interpretatie.dhtml)


Ik vind persoonlijk dat ze heel streng zouden moeten optreden met rokers in de auto, zeker en vast als er kinderen bij zitten. Ook al zetten ze de raam open dan gaat er nog veel rook de auto zelf in (ik spreek uit ervaring).
Maar zoals het tweede artikel aanhaalt zal er veel discussie over komen. De ene zal er strenger tegen optreden dan de ander. Dus ik denk dat het belangrijk is dat ze er duidelijke regels op gaan zetten.
Als je een accident hebt en je kan bewijzen dat het door de roker is wordt hij deels of helemaal aansprakelijk gesteld. Dit vind ik nog zo geen slecht regel. Dat zouden ze ook moeten doen voor gsm's etc. Je moet toch ook geen krant zitten lezen in de auto?! Tenzij je natuurlijk in de file staat dan kan ik dat begrijpen. Maar waarom proberen mensen toch altijd te multitasken in de auto? Als je honger hebt, stop dan even dan heb je sneller gegeten dan als je probeert te rijden en te eten.

Lieve De Wachter
13th March 2008, 11:49
Ik weet niet of eten in de wagen verboden is, maar als dat niet verboden is zie ik niet in waarom roken in de wagen verboden zou moeten worden. Als je eet breng je ook iets naar je mond.
Ik vind wel dat roken verboden moet worden als er kinderen aanwezig zijn in de wagen. Hun lichaam moet nog ontwikkelen en de rook zal de ontwikkeling niet ten goede komen. Als er enkel volwassenen in de wagen zitten moeten zij zelf maar uitmaken of er al dan niet gerookt wordt. In tegenstelling tot kinderen kunnen zij zich verdedigen als ze niet willen dat er gerookt wordt.
Maar zoals Minke zegt dat het bijvoorbeeld wel moet kunnen in de file....waar moet je de grens trekken??? Als je voor een rood licht staat, sta je ook stil...