PDA

Bekijk de volledige versie : Zelfmoord is geen keuzevak


Barst
18th July 2005, 23:57
Zelfmoord is geen keuzevak - Scholen doen te weinig aan zelfmoordpreventie


BRUSSEL - Hoewel zelfmoord bij jongeren onrustwekkende proporties aanneemt, heeft bijna geen enkele school daarover een preventiebeleid. Dat blijkt uit de eindverhandeling van criminologe Eva Vandorpe (KU Leuven).


EEN op de vijf jongeren heeft het afgelopen jaar aan zelfmoord gedacht (zie grafiek) . De tweede doodsoorzaak van jongeren is zelfmoord (met het verkeer op nummer één). Dergelijke cijfers zijn keiharde vaststellingen voor het welvarende Vlaanderen. Toch zet het de scholen - voorlopig - niet aan om een preventiebeleid voor zelfmoord uit te werken.

Criminologe Eva Vandorpe schreef voor haar thesis veertig Vlaamse middelbare scholen aan. Maar één van hen had een preventief beleid. Veralgemenend naar het duizendtal middelbare scholen, geeft de thesis daarmee aan dat de overgrote meerderheid bitter weinig inspanningen doet om te voorkomen dat leerlingen zelfmoord plegen.

Wat kan een school doen? ,,We hebben het over het doorgeven van informatie. De school kan de problematiek bespreekbaar maken, leerkrachten bijscholing aanbieden en de signalen leren begrijpen'', aldus de afgestudeerde criminologe.

In werkelijkheid blijkt dat dergelijke initiatieven dus maar zeer zelden plaatsvinden. Veel scholen lieten Elke Vandorpe in hun antwoord weten dat ze op die manier geen slapende honden wilden wakker maken. ,,Maar jongeren worden sowieso met zelfdoding geconfronteerd'', spreekt Vandorpe die motivatie tegen. ,,De preventie op school zet hen daartoe helemaal niet aan.''

Zelfmoord is nochtans een belangrijk probleem onder jongeren. Een vijfde van de sterfgevallen tussen 15 en 24 jaar, is aan zelfmoord te wijten. En van de jongeren tussen 14 en 17 jaar heeft een vijfde er het afgelopen jaar aan gedacht. 13 procent van die leeftijdsgroep heeft effectief aan ,,zelfbeschadigend gedrag'' gedaan - en dan gaat het vooral over snijden met mesjes.

Met zelfmoordpreventie krijgen de scholen een bijkomende opvoedingstaak naar zich toegeschoven. Ook Elke Vandorpe kreeg dat bij haar rondvraag als bezwaar te horen. ,,Directies klagen dat de leerlingen met hun problemen thuis steeds minder terechtkunnen. En dan is het aan de school om hen op te vangen.''

Het besef dat zelfmoordpreventie op dit moment onderbelicht is, is het afgelopen schooljaar ook al in het katholiek onderwijs gegroeid. In de secundaire scholen wordt deze problematiek volgend schooljaar een van de prioriteiten. ,,Zelfmoordpreventie is een specifiek onderdeel van een algemeen preventief beleid'', zegt Jan Schokkaert van de katholieke onderwijskoepel. Alle scholen van de koepel krijgen daarom rond nieuwjaar een brochure met tips. ,,We geven aanbevelingen zowel voor het geval een leerling zelfmoordneigingen heeft, als voor de manier waarop de andere leerlingen na een zelfmoord opgevangen kunnen worden.''


19/07/2005 Pieter Lesaffer

©Copyright De Standaard