PDA

Bekijk de volledige versie : 05/03 Elektronicagiganten willen groener kleurtje


jefdaemen
5th March 2008, 10:55
Op CeBIT, de grootste elektronicabeurs ter wereld die vandaag (4 maart) begint, lijkt groen hét modewoord te worden. Producenten van computers, gsm’s en andere elektronica wedijveren om zich er van hun meest milieuvriendelijke kant te tonen.

CeBIT verandert de beursgebouwen in Hannover jaarlijks een week lang in het mekka voor de elektronica- en technologiesector. Bijna zesduizend bedrijven uit 77 landen tonen hun laatste, meest innovatieve en hipste technologie. En dit jaar betekent hip ook “groen”, want de technologiesector wordt zich stilaan bewust van zijn enorme impact op het milieu.

Volgens het Duitse weekblad Stern heeft het arsenaal technologie achter het internet bijvoorbeeld het equivalent van veertien elektriciteitscentrales nodig om het wereldwijde net in werking te houden. Het elektriciteitsverbruik van Strato, het grootste web hosting bedrijf in Duitsland, zou op zich al te vergelijken zijn met dat van een kleine stad.

Maar het is niet enkel het groene geweten van de producenten dat ze aanspoort om zuinige producten te bouwen. Nu de energieprijzen wereldwijd stijgen, zou de energieconsumptie van apparaten wel eens een doorslaggevende factor kunnen worden bij de keuze van consumenten en bedrijven voor een nieuwe laptop of een nieuw datacenter.

Bij de exposanten is het enthousiasme groot. Verschillende stands werken op groene stroom of met eigen zonnepanelen. Heel wat computerfabrikanten lanceren toestellen die zuiniger omspringen met elektriciteit. IBM heeft het zelfs over een uitstootvrije computer die warmte recupereert met een revolutionair waterkoelingsysteem op chipniveau.

Ook softwarefabrikanten willen hun duit in het zakje doen. Aan de vooravond van de beurs sprak Microsoft-topman Steve Ballmer over het voornemen van de softwaregigant om zich meer in te zetten voor het milieu. Hij benadrukte dat ook de software-industrie daar een belangrijke rol in te spelen heeft. Zo gebruikt een computer met de nieuwe Windows Vista in slaapstand zo’n dertig keer minder energie dan dezelfde computer met het oudere Windows XP.

Groen dorp
De organisatoren staken ook de beurs zelf in een groen kleurtje. Ze riepen daarvoor de hulp in van het “Climate Savers Computing Initiative” (CSCI), een groep van leidende technologiebedrijven die de uitstoot van de technologiesector wil beperken. Leden van het CSCI zijn ondermeer de computerfabrikanten Dell en Hewlett-Packard, chipmaker Intel, bedrijven als Microsoft en Google en het Wereldnatuurfonds (WWF). In de centrale hal komt een “groen dorp” waar bezoekers wegwijs worden gemaakt in het groene aanbod op de beurs. En in een nagemaakt kantoor wordt gedemonstreerd hoe men op het werk stroom kan besparen.

Het belang van de groene golf op CeBIT is volgens IBM-topman Sebastian Krause niet te onderschatten, omdat de duizenden standhouders en de tienduizenden bezoekers van over de hele wereld er ideeën uitwisselen. De beurs is volgens hem “de plaats waar de agenda van de IT-industrie bepaald wordt”.

Milieuorganisaties als Greenpeace zijn blij met de aandacht voor het milieu, maar blijven voorlopig sceptisch. Ze vrezen dat het voor heel wat bedrijven bij goede bedoelingen of mooipraterij blijft. Zo kondigde Intel tussen de groene initiatieven door ook een nieuwe, erg gulzige gamecomputer aan. Het snelheidsmonster zal meer dan tien keer zoveel stroom gebruiken als een doorsnee pc.

JG / IPS