PDA

Bekijk de volledige versie : Jonge tieners kopen vlot tabak


mariskavanrompaey
3rd March 2008, 12:16
BRUSSEL - Hoewel het bij wet verboden is, verkopen winkeliers probleemloos sigaretten aan min-16-jarigen.
Sinds 2004 mag in ons land geen tabak meer verkocht worden aan jongeren onder de zestien. Toch raken jonge tieners heel makkelijk aan sigaretten, zo blijkt uit een steekproef die De Standaard organiseerde.

In drie gemeenten (Dilbeek, Sint-Niklaas en Beringen) stuurden we min-16-jarigen op pad met de opdracht een pakje te kopen. In krantenwinkels, supermarkten, nachtwinkels en cafés probeerden ze hun slag te slaan. Slechts in één krantenwinkel stuitte een jongere op een njet.

Paul Van den Meerssche, hoofd tabakscontrole van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, is niet verbaasd. Samen met twintig controleurs ziet hij toe op de naleving van de tabakswetgeving. Ze merken in de praktijk dat winkeliers probleemloos tabak verkopen aan jonge tieners.

Van den Meerssche: 'Winkeliers denken aan hun profijt, niet aan de volksgezondheid. Het ontbreekt ze aan moreel besef, en tabak levert veel op. Ze hangen een bordje op dat het bij wet verboden is om tabak te verkopen aan min-16-jarigen, maar ze doen het wel. Zo leggen ze de verantwoordelijkheid bij de jongere: die moet maar niet om tabak vragen, luidt het. Terwijl de wet de verkoop bestraft en niet de aankoop.'

In 2006 voerden de controleurs van de FOD Volksgezondheid 1.430 controles uit en werden op 35 plaatsen inbreuken vastgesteld. In 2007 waren er 1.229 controles en werden 19 winkels betrapt. Overtreders kregen een administratieve boete van 500 euro.

Zijn die boetes niet te laag om effect te hebben? Van den Meerssche: 'Allicht, maar als we ze te hoog maken, betalen winkeliers ze niet. Dan gaan hun dossiers naar de parketten waar ze geseponeerd worden. Als we de boetes willen verhogen, moet justitie overtreders ook echt vervolgen.'

Volgens preventiewerkers is een forse prijsverhoging een beter middel om tieners van de sigaret te houden. Daar wil de overheid niet van weten, want dan loopt de schatkist inkomsten mis. 'Fiscale winst is belangrijker dan volksgezondheid', luidt de kritiek. (idg)

Mijn mening:
Ik vind het jammer dat winkeliers geen rekening houden met het verbod op de verkoop van tabak aan -16 jarigen. De verkoop van tabak levert een grote inkomst voor deze mensen en daarom houden ze geen rekening met de gezondheid van deze jongeren. Ik denk dat het beter zou zijn om meer controles te doen en zwaardere boetes te geven. Alleen zo gaan deze mensen zich aan de regels houden. Maar als justitie deze boetes niet gaat vervolgen, is dit ook geen oplossing. De prijs van tabak verhogen is blijkbaar ook al geen oplossing want dan is er minder winst voor de schatkist. Ik denk dat jongeren gewoon van in de lagere school moeten worden geconfronteerd met de gevolgen van roken. Alleen zo gaan ze echt voor zichzelf beslissen om niet te roken. Wanneer ze niet zelf beseffen dat roken schadelijk is, gaan ze dit toch doen. Volgens mij is dit een betere oplossing dan de prijs verhogen, want dat wil de overheid toch niet.

Bron: De standaard, 3 maart 2008

Lieve De Wachter
4th March 2008, 12:21
Ik denk ook dat investeren in preventiecampagnes vooral belangrijk is.
De winkeliers zullen wel denken aan HUN portemonnee als ze tabak verkopen aan jongeren onder de zestien jaar, maar tegenwoordig zien ook veel tieners er ouder uit. Het is toch onmogelijk om steeds een identiteitskaart te vragen!??? Er zouden nogal rijen staan in de krantenwinkels....
En als jongeren tabak willen hebben geraken ze er toch aan. Ze vragen het aan een oudere vriend of vriendin of spreken iemand aan. Toen ik enkele weken geleden in de krantenwinkel was, vroeg een jongen (die er echt wel jong uitzag) buiten aan een twintiger of hij een pakje Marlboro wilde kopen voor hem.
Het is belangrijk dat we tieners doen beseffen dat roken werkelijk ongezond is! Ze moeten niet roken omdat ze beseffen dat het ongezond is, niet omdat het niet mag van de overheid --> intrinsieke motivatie....

jan van hoogten
4th March 2008, 12:35
Ik vind dat het eens gedaan moet zijn met al het gepraat over deze kwestie. Er is volgens mij maar één oplossing. Winkeliers voortdurend controleren en zwaar beboeten als en een misdrijf wordt vastgesteld. Onder de 18 jaar mag je geen kraslotjes meer kopen en mag je geen lottoformulier meer binnenbrengen. Hier wordt door de kansspelcommissie streng op toegezien en veelvuldig op gecontroleerd. De krantenwinkels leren dan ook heel snel dat ze dat niet meer mogen doen en ze doen het ook niet meer. Ik vind dat ze met tabak hetzelfde moeten doen. Ook het verbod op roken in cafés mag er voor mij snel komen. Hoewel de gebruikers en zelf niet van overtuigd zijn, zou het alleen maar voordelen hebben. Het zou de beste manier zijn om het roken af te leren en om jongeren minder aanzet te geven om te beginnen roken. Dat zou inneens een goede preventie zijn naar jongeren toe. Een pint bier is nog steeds de meest geliefde voorkeur om bij een sigaretje te nuttigen. Wat niet mag kan je immers niet doen...

Margot Van Den Broeck
4th March 2008, 18:54
Ik vind dat er aan deze situatie dringend iets gedaan moet worden! Het kan niet dat jongeren probleemloos sigaretten kunnen kopen zonder dat er ook maar iemand naar omkijkt. :mad: Maar ik heb ook al echt gemerkt dat het wel degelijk zo is. Onlangs stond ik in de boekenwinkel en er kwam een groepje jongeren binnen en vroegen allemaal een pakje sigaretten. Ze zagen er echt nog wel jong uit. Ondanks dit feit kregen de jongeren probleemloos hun sigaretten van de winkelhandelaar. Ik vind dat de handelaars op z'n minst de indentiteitskaart van de jongeren zouden kunnen vragen. Dit zou al een pak helpen. Ook het uitschrijven van boetes is volgens mij een goede oplossing. Maar ook moeten de jongeren meer en meer geconfronteerd worden met de gevolgen van roken. Meer campagnes voeren en uitleg komen geven in de klassen zou hierbij helpen. De vraag is alleen of dit wel haalbaar is? :confused:

glennsluyts
14th March 2008, 12:52
Wij hebben thuis zelf een krantenwinkel en ik weet dat het voor winkeliers heel moeilijk is om een onderscheid te maken tussen mensen die jonger zijn dan 16 en mensen die ouder zijn. Het voordeel van een boekenwinkel in Kessel, wat toch nog vrij landelijk is, is dat je de meeste klanten kent. Dus moet je enkel nog het paspoort vragen van de jongeren die je niet kent. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat een winkelier in bvb. Antwerpen elke dag nieuwe mensen ziet. En zoals Lieve al zei: " er zou nogal een rij staan in de winkel als iedereen z'n paspoort moet vragen"...
Ik schrik er eigenlijk wel van dat er toch nog zoveel winkeliers sigaretten durven verkopen aan -16jarigen, want de boetes zijn echt wel hoog.
Ik vind ook dat men het aantal controles moet opdrijven om de winkeliers te stimuleren om het niet te doen.
Preventies voor jongeren vind ik niet echt doeltreffend. Het is maar een bepaald aantal dat je bereikt, vaak is dat dan nog het deel dat sowieso niet zou beginnen roken. Roken is bij jongeren nog steeds een middel om 'stoer' te zijn. En zolang de mentaliteit niet verandert, heeft preventie weinig effect. Want volgens mij heeft preventie zelf weinig effect op de mentaliteit van jongeren... Door aan preventie te doen, geef je eigenlijk het signaal dat roken slecht is. Je zegt dus eigenlijk dat jongeren het niet mogen doen. En rebels als sommige jongeren zijn, gaan ze het juist wel doen. Als je eerder preventie gaat doen, dus bij jongere kinderen, krijg je volgens mij het gevolg dat sommige kinderen vroeger gaan beginnen roken.