PDA

Bekijk de volledige versie : Winnaars & verliezers 01-03-2008


Barst
2nd March 2008, 21:46
VERLIEZERS


1. Justine Henin

Ze mag dan al rentenierster zijn geworden, Kim Clijsters trok dan toch naar de arbeidskamer en daar hield ze het kindje Jada aan over. Haar nog altijd hard labeurende collega Justine Henin, die zich met de tennisbal stilaan een reputatie van onoverwinnelijkheid bij elkaar had geknald, ging een spelletje spelen en kwam met lege handen thuis, nadat ze in de kwartfinales van het tornooi van Dubai haar wedstrijd verloor tegen Francesca Schiavone. Henin neemt zich nu voor om nog harder te werken om er weer bovenop te komen. De wereld zit vreemd in elkaar.


2. Alizée Poulicek

Er is wel meer waar de nieuwe Miss België, de half-Tsjechische Alizée Poulicek, niet zo best van op de hoogte is. Behalve dat haar kennis van het Nederlands niet geweldig te noemen valt, blijkt ze ook het verkeersreglement niet zo goed te kennen. Ze werd betrapt toen ze met 180 kilometer per uur aan het straatracen was tegen een champagnehandelaar, dan nog met een neut te veel op. Ze weet blijkbaar al evenmin dat de champagne bij een weddenschap pas na het voltrekken van de race wordt genuttigd, en niet ervoor. Hoewel, ze bewees toch dat ze goed is ingeburgerd: de limieten van de verkeerswet willen verkennen, c'est du belge.


3. Belgische moslims

Het zit de islamieten in België echt niet mee. De moslimexecutieve die hen allen bij de Belgische overheid moet vertegenwoordigen, is in chaos en fraude in elkaar gezakt, drie koranleraars werden veroordeeld omdat ze leerlingen letterlijk van de lat hadden gegeven, en dan was er nog hun in Marokko gearresteerde geloofsgenoot die in België een heel palmares in de terreur bleek te hebben opgebouwd. Eén lichtpuntje toch: in Leuven lieten ze zich niet door de perceptie misleiden. Daar stemde de gemeenteraad een voorstel weg dat het gemeentepersoneel een hoofddoekverbod wilde opleggen.


4. Donna

Ooit hip en swingend, vandaag aan het infuus: Radio Donna kan nog amper 12,2 procent van de Vlaamse luisteraars bekoren, bijna een derde minder dan zijn almaar groeiende commerciële concurrent, Q-Music. Dat is niet alleen onprettig voor het ego van de programmamakers, het leidt er ook toe dat de VRT een pak minder reclamegeld incasseert. Maar misschien is het gewoon een vergissing en denken sommige Donna-adepten dat ze naar hun favoriete station aan het luisteren zijn, terwijl hun toestel eigenlijk op Radio 1 staat.


5. Nicolas Sarkozy

Romantici beweren dat een nieuwe liefde de driften in slechts één richting stuurt. Zo werkt het niet bij de Franse president Nicolas Sarkozy. Een boer die weigerde hem de hand te drukken, kreeg van de president iets toegevoegd dat van die aard was dat wij hier, in deze nette kolommen, voor één keer ons gevoel voor fatsoen voorrang moeten geven op onze informatieplicht. Door dat verbale geweld zakte 's mans populariteit nog wat verder de dieperik in.


6. Josée Roggeman

Van vallen gesproken, Josée Roggeman (75) kwam lelijk ten val op een verraderlijk opstapje in het station van Edingen. Ze meende dat NMBS daar voor wat extra licht had moeten zorgen. De rechter vond echter dat het besje maar wat beter had moeten uitkijken. Het hele geval kost haar nu dik 5.000 euro, onder meer omdat ze ook de advocaat van de spoorwegen moet betalen.


7. Didier Reynders

Van vallen gesproken, in een peiling van La Libre Belgique boert de MR van Didier Reynders met twee procentpunten achteruit. Het opstapje naar de Wetstraat 16 is voor hem ook niet meer zo bijster goed verlicht. (mr)


WINNAARS


1. Club Brugge

Niemand zou het natuurlijk aandurven om ruzie te zoeken met Club Brugge. Zelfs het stadsbestuur van Brugge niet, dat zich moest uitspreken over hoe het nu moet met de nieuwe lokale voetbaltempel: een renovatie van het bestaande Jan Breydelstadion of een door een bouwpromotor en dus door de club gepromoot nieuw complex in Loppem. Om het eenvoudig te houden, legde de Brugse CD&V nog een derde mogelijkheid op tafel, en dan had ze nog het leegstaande Lappersfortbos over het hoofd gezien. Maar het werd natuurlijk Loppem. De Vlaamse regering moet nu de knoop definitief doorhakken.


2. Geert Bourgeois

Er valt veel kwaads te vertellen over de Vlaams minister van Media, Geert Bourgeois (N-VA), maar niet dat het hem ontbreekt aan zelfkennis. Toen laatst bleek dat een komma in een wet van cruciaal belang kan zijn, zag hij daarin een gelegenheid om zichzelf in het zonnetje te zetten als het archetype van de kommaneuker, een reputatie die hij in zijn carrière als parlementslid bij elkaar had gevogeld. Sommigen dreef hij daarmee evenwel al een leesteken verder, tot ze er een punthoofd van kregen.


3. Ingeborg

Ingeborg Sergeant komt weer van de berg afgeschoven waar ze doorgaans meditatiegewijs verwijlt. Ze zal zich via de zender Vitaya onder het volk mengen om zich te buigen over een frequently asked question: 'Hoe moet het nu verder?' Dat is de titel van haar nieuwe programma, dat gaat over mensen die ingrijpende keuzen moet maken. Haar eerste gast zal moeilijk iemand anders dan het kartel CD&V-N-VA zijn.


4. Bart De Wever

Nummer één worden in een poll van het Franstalige televisieweekblad Télémoustique. N-VA-voorzitter Bart De Wever presteerde het toch maar weer. De lezers van het blad verkozen hem tot de 'giftigste' persoon die ze kenden. Zeg nu nog dat De Wever in Franstalig België wordt gedemoniseerd. De meeste andere Vlaamse politici kennen ze daar niet eens.


5. Bekervoetbal

Alsof ze het hadden afgesproken: AA Gent en Standard wonen elk met 4-0 hun match in de strijd om de halve finales voor de Beker van België, tegen respectievelijk KV Kortrijk en Cercle Brugge. Zie je wel dat ze kunnen als ze willen. Maar ze moeten wel willen.


6. Kim Clijsters

Net als vicepremier Yves Leterme verliet de gepensioneerde tennisster Kim Clijsters het ziekenhuis, zij in Tongeren, hij in Leuven. Clijsters droeg haar baby Jada in de armen, Leterme had zijn kleintje BlackBerry gedoopt. (mr)


DS, 01-03-2008