PDA

Bekijk de volledige versie : Huid uit haar


Sofie Huybreckx
27th February 2008, 18:12
Duitse onderzoekers gaan chronische wonden herstellen met huid, gekweekt uit stamcellen. Die halen ze uit enkele haren van de patiënt.

Het Duitse bedrijf Euroderm en het Fraunhofer Instituut voor Celtherapie en Immunologie in Leipzig hebben de toestemming gekregen om de nieuwe techniek toe te passen. De onderzoekers halen stamcellen uit de haarwortels en vermenigvuldigen die in een celcultuur. Na twee weken laten ze het peil van het kweekmedium zakken tot de bovenkant van de cellen aan de omgevingslucht blootstaat. De toegenomen zuurstofdruk op hun oppervlak doet ze tot huidcellen differentiëren.In vier tot zes weken groeien daaruit huidlapjes, samen goed voor tien tot honderd vierkante centimeter. Om er zeker van te zijn dat de velletjes altijd aan de veiligheidsvoorschriften beantwoorden, gebeurt de productie in nieuwe cleanrooms. Naargelang het aantal artsen dat de behandeling voorschrijft, hopen de onderzoekers dit jaar voor tien tot twintig patiënten per maand huid te kweken.

De gangbare behandeling van chronische wonden als open beenzweren bij suikerzieken, bestaat uit transplantatie van eigen huid. Doorgaans wordt die uit de dij gesneden, met ook daar littekens tot gevolg. De Duitse techniek geeft volgens de onderzoekers dezelfde kans op herstel, maar is pijnloos en laat zelfs op de plaats van de behandelde wonde geen littekens na. Een ziekenhuisopname is niet eens nodig. Na enkele dagen is al te zien of de nieuwe huid op de wonde hecht en na ruim twee maanden is de geënte huid niet langer van gezonde huid te onderscheiden.

Sofie Huybreckx
4th March 2008, 11:02
Vader en zoon gebruikten hondenvoer in frituursnacks

STEKENE - Voor de correctionele rechtbank van Dendermonde is het proces gestart tegen een vader en zijn zoon uit Stekene. De twee moeten zich verantwoorden omdat ze gesjoemeld zouden hebben met vlees voor frituursnacks. Ze zouden vleesproducten die niet meer voor menselijke consumptie geschikt waren, verwerkt hebben. De twee ontkennen.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vermoedde al lang dat er iets niet pluis was met de vleesverwerkende bedrijven van de vader. Uiteindelijk viel de politie er midden 2004 binnen. Vader en zoon werden aangehouden voor het sjoemelen met vleesproducten.

De bedrijven produceerden uit karkassen vleesbereidingen die verder werden verwerkt tot frituursnacks, zoals curryworsten, cervelats en kippennuggets. Maar volgens het parket werd dierlijk afval dat niet geschikt was voor menselijke consumptie gemengd onder de vleesproducten. Dat afval was evenwel enkel nog geschikt om er honden- en kattenvoer mee te maken.

Vader en zoon ontkenden de beschuldigingen. 'Er was niets mis met het vlees dat we verwerkten', benadrukten ze. 'Er is niet gesjoemeld, er zijn alleen verkeerde conclusies getrokken door inspecteurs en onderzoekers.'

Het proces gaat voort op 2 juni. Dan komt het openbaar ministerie aan het woord.

De standaard: 4 maart 2008


In het artikel wordt vermeld dat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) al lang vermoede dat er iets aan de hand was. Hierdoor begrijp ik niet dat ze niet vlugger ingegrepen hebben. Veiligheid van voedsel moet toch echt wel een prioriteit zijn. De straffen als je de regels overtreed zouden best wel zwaarder mogen zijn, bijvoorbeeld extra boetes. Met het geld van deze extra boetes zou er extra personeel ingezet kunnen worden waardoor er meer controles kunnen gebeuren. Meer controles zorgen voor een grotere pakkans en dit is zeker nodig, want de veiligheid van voedsel is echt wel belangrijk.