PDA

Bekijk de volledige versie : Haar verraadt waar u geweest bent


Barst
26th February 2008, 01:20
Haar verraadt waar u geweest bent


Dankzij een nieuwe test volstaat een enkel haar om de verplaatsingen van mensen te achterhalen. Op die manier kan de politie alibi's van criminelen verifiëren of slachtoffers identificeren.


Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in het magazine 'Proceedings of the National Academy of Sciences'. Met behulp van stalen kraantjeswater en resten van haren die in het hele land in kapsalons werden verzameld, zijn wetenschappers van de universiteit van Utah erin geslaagd om chemische verschillen in kaart te brengen die voldoende significant zijn om als geografische markers te dienen.


"Je bent wat je eet"

"Je bent wat je eet en drinkt en dat uit zich in de haren", legt Thure Cerling, geochemist en co-auteur van de studie, uit. Het onderzoek toont namelijk dat 85 procent van de variaties aan water-en zuurstofisotopen in mensenhaar te verklaren is door de verschillen in drinkwater. De analyse van een haartje kan dus duidelijk maken waar een mens zich enkele weken of zelfs jaren voordien bevond, in functie van de lengte van het haar en de tijd die het nodig had om te groeien.


Geografische zones

Het team van Thure Cerling heeft op basis van de bevindingen een kaart opgesteld met de verschillende water- en zuurstofisotopen in de haren, verspreid over de Verenigde Staten. Met de techniek kunnen geen precieze locaties, maar wel geografische zones afgebakend worden.


"Fenomenale methode"

Dankzij een haar kon al de verplaatsing van een niet-geïdentificeerd moordslachtoffer, dat aangetroffen werd in Utah, gereconstrueerd worden. "Het is een fenomenale methode", aldus Todd Park, de speurder die de identiteit onderzoekt van de vrouw wier lichaam in 2000 in Salt Lake City werd aangetroffen. Met een van haar haren kon de politie achterhalen dat ze de laatste twee jaren van haar leven heeft doorgebracht tussen de staten Idaho, Montana en Wyoming en eventueel in Washington en Oregon.


Blog DM, 26/02/08