PDA

Bekijk de volledige versie : Winnaars & verliezers 23-02-2008


Barst
23rd February 2008, 16:48
WINNAARS


1. Raul Castro

Het moet een zwaar leven geweest zijn, altijd maar in de schaduw staan van de grote en succesvollere broer. Maar op zijn 76ste krijgt Raul eindelijk uitzicht op zijn plaats in de zon. Hij is er nog niet helemaal, Fidel blijft als hoofd van de partij de ideologische lijn bewaken. Maar hij wordt nu tenminste al gepromoveerd tot president. Fidel blijft schrijven. Het praten laat hij nu aan Raul.


2. Ziekenfondsleden

Het is een domme en achterhaalde misvatting dat ziekenfondsen er zijn voor zieke mensen. Ziekenfondsen vechten voor gezonde mensen. Ze betalen saunabeurten terug, en bezoekjes aan vegetarische restaurants en beautyfarms, ze komen tussenbeide bij homeopathie en cholesterolverlagende boter als waren dat levensreddende medicijnen. Ook ziekenfondsen zijn erachter gekomen dat een mens helemaal geen medicijnen nodig heeft om gelukkig te zijn. Het socialistische ziekenfonds geeft een bon van 250 euro voor wie een Renault koopt. Dat maakt gelukkig. Noem het indirecte gezondheidszorg, want zoals elk kind weet, is een gelukkiger mens een gezonder mens. Meestal ook een rijker mens. Maar zeg niet dat het de ziekenfondsen alias wellnessfondsen daarom te doen is.


3. Blu-Ray

Het heeft een mooiere naam, maar niet daarom wint Blu-Ray de strijd om de opvolger van de DVD. Concurrent HD-DVD van Toshiba moest de duimen leggen in de 'formatenoorlog' omdat het minder Hollywoodstudio's aan zich kon binden. HD-DVD-schijfjes zijn goedkoper, maar de studio's hielden vooral van de betere kopieerbeveiliging op Blu-Ray. Vanzelfsprekend kozen ze in het belang van de consument. Pineuten van de lange strijd zijn de 1,3 miljoen consumenten wereldwijd die verkeerd gokten.


4. Frank Beke

Bijna werd Frank Beke, de vorige burgemeester van Gent, een laat slachtoffer van Napoleon. Dat zat zo: man rijdt met auto, man rijdt te snel, auto rijdt over put, man en auto knallen tegen een verlichtingspaal, passagier raakt ernstig gewond. Frank Beke moest daarvoor opdraaien, vond de bestuurder. Misschien moest de burgemeester maar naar de gevangenis. De bestuurder beriep zich op een napoleontische wet. Die stelt een burgemeester persoonlijk verantwoordelijk voor de openbare veiligheid, orde en netheid van een gemeente. Alle burgemeesters bang. Ballingschap op een rotsig eiland als straf voor een nalatige burgervader staat niet in de wet, maar sommige politierechters zijn creatief met de wet. Een Gentse politierechter sprak Beke gelukkig vrij.


5. Dirk Martens

Het is voer voor discussie of dat nu een zegen of een vloek is, vijf jaar thuis te zitten zonder werk. Intussen volledig doorbetaald worden maakt het al wat aangenamer. Helemaal fijn voor Dirk Martens, een Antwerpse theatertechnicus, is dat hij van de rechter zijn wedde mag houden. Zijn werkgever, de stad Antwerpen, had hem maar werk moeten geven. Waar zou het woord 'ambtenarenmentaliteit' toch die luie bijklank vandaan halen?



VERLIEZERS


1. Boudewijn De Groot

De grote verdediger van het Nederlandstalige lied, de promotor van Laura Lynn en fan van Boudewijn De Groot, tussendoor ook minister van Media en Toerisme, de Vlaams-nationalist Geert Bourgeois, pleegt verraad aan de Dietsche gedachte. Hij heeft in het televisieprogramma Zo is er maar één het lied Testament van Boudewijn De Groot zo vals gezongen dat Nederland de afspraken over het rekeningrijden en de verdieping van de Schelde alweer heeft afgezegd.


2. Victor Hissel

De boswachter bleek een stroper te zijn. Victor Hissel, zelfverklaard pedofielenjager, voorman van de Witte Beweging, advocaat van de families Russo en Lejeune en onvermoeid speurder naar netwerken, is in werkelijkheid zelf een kindjesjager in een internationaal pedofilienetwerk. Het is het verhaal Vervloesem-bis. Ook die pedofielenjager bleek een kinderlokker te zijn. Luid schreeuwen over andermans schandalen is het beste rookgordijn voor de eigen schande.


3. Alex Agnew

Humor betekent dat je mag zeggen dat Joden maar de wapens hadden moeten opnemen in plaats van zich weerloos naar de uitroeiingskampen van de nazi's te laten voeren. Dacht Alex Agnew. Tot bleek dat de meeste mensen daar absoluut niet om konden lachen. Waarop Alex Agnew nederig zijn excuses aanbood.


4. McCain

Op een zucht van de Republikeinse nominatie heeft McCain toch nog een schandaaltje aan zijn been. Omdat hij acht jaar geleden wat te intensief overleg pleegde met een bevallige lobbyiste, wordt nu geïnsinueerd dat hij een overspelige relatie had. En in Amerika volstaat een laconiek 'Et alors?' niet om zo'n beschuldiging af te wimpelen. Rechtse hardliners onder de Republikeinen hopen dat de in hun ogen te gematigde McCain alsnog struikelt in de race naar de Republikeinse nominatie, zodat een beginselvaster kandidaat de volgende president voor God en Vaderland kan worden.


5. Hirsi Ali

Ze is het doelwit van moslimextremisten wereldwijd, die wachten op een gelegenheid om haar te vermoorden. Salman Rushdie zitten die fanatici nog altijd op de hielen. Maar Rushdie krijgt bescherming, Hirsi Ali moet maar zelf in de buidel tasten om haar bodyguards te betalen. Onze zuinige noorderburen willen Hirsi Ali alleen in Nederland beschermen, nadat ze haar nota bene zelf het land uitjoegen. De Fransen koketteerden graag met de Jeanne d'Arc van het antiklerikalisme, tot ze het prijskaartje van haar bescherming zagen. Nu hoopt Hirsi Ali op de Europese Unie voor bescherming, maar ook daar is er weinig animo om de nodige twee miljoen euro per jaar op te hoesten.


6. Dierenarts Steleman

Groot alarm in Meldert en omstreken. Bij de dierenarts zijn onbekenden met een pakje gif aan de haal gegaan, dat door een leverancier aan zijn voordeur was achtergelaten. Het gif ziet eruit als water, is kleur- en geurloos en is zeer, zeer dodelijk. Volksgezondheid heeft de bevolking van Meldert daarom aangeraden alleen nog limonade, bier en wijn te drinken. De ongerustheid ebde meteen weg.


7. ACV-personeel

Natuurlijk hebben de stakers gelijk als ze meer loon eisen, vinden de vakbonden. Het leven wordt duurder en de bedrijven maken superwinsten. Tot ze zelf opslag moeten geven. Het ACV wil zijn eigen personeel geen loonsverhoging geven. Het ABVV heeft al laten weten een eventuele staking meteen te erkennen.


DS, 23-02-2008 (kgv)