PDA

Bekijk de volledige versie : Dokters bang van cash bij huisbezoeken


Barst
23rd February 2008, 16:09
Dokters zijn bang van cash bij huisbezoeken


BRUSSEL - Het onveiligheidsgevoel van artsen neemt toe, blijkt uit een internet-enquête die werd georganiseerd door Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid.


De artsen melden vooral meer verbale agressie, vooral omdat ze weigeren de gevraagde voorschriften of afwezigheidsattesten af te leveren. De helft van de klachten had te maken met patiënten die onder invloed van drank of drugs waren. In tweede instantie wordt geklaagd over diefstallen: in de dokterskabinetten tijdens consultaties, thuis in de privéwoning of op hun ronde.

Op basis van de enquête en suggesties van de artsen doen Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid een reeks aanbevelingen. Beperken van het cash geld door het toepassen van het systeem van de 'derde betaler' is er een van.

'Indien mogelijk', wordt eraan toegevoegd. Want daar wringt het schoentje. Bij het systeem van de 'derde betaler' int de huisarts enkel het remgeld, waarna hij de rest van zijn honorarium krijgt van het ziekenfonds. Om misbruiken tegen te gaan, gelden nu strenge beperkingen op wie wanneer gebruik mag maken van het systeem 'derde betaler': invaliden, werklozen, mensen in financiële moeilijkheden en patiënten van georganiseerde wachtdiensten.

Doorsneepatiënten komen niet in aanmerking. Toch weigeren huisdokters bij avondlijk bezoek in een grootstad als Antwerpen nu al baar geld te ontvangen.

Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen is gewonnen voor deze praktijk en dringt aan op een veralgemening van de 'derde betaler'. Woordvoerster Anne Leunens: 'Artsen op ronde zijn goed zichtbaar door hun autokenteken, en een gemakkelijk doelwit voor overvallers. Het honorarium laten betalen met een overschrijving, zoals ziekenfondsen aanbevelen, is onhandig en onzeker.' (fds)


DS, 23-02-2008 (fds)