PDA

Bekijk de volledige versie : Berlusconi's tamme prooi...


Barst
15th July 2005, 00:19
Italië leest niet, maar kijkt tv


ROME - Waarom televisie zo belangrijk is? Omdat Italië op 58 miljoen inwoners nog altijd twee miljoen analfabeten telt. Die wonen meestal op het platteland. Televisie is hun enige venster op de wereld.



Vooral vlak na de Tweede Wereldoorlog was de graad van analfabetisme in Italië hoog. De televisie heeft altijd een veel grotere rol gespeeld dan kranten of tijdschriften. Eerst liep Italië storm voor de radio, daarna nam de tv die rol over. Vandaag is dat nog altijd zo.

Volgens een cultuuronderzoek van de taalfilosoof en linguïst Tullio De Mauro telt Italië vandaag twee miljoen inwoners die niet kunnen lezen of schrijven. Bijna vijftien miljoen Italianen zijn half analfabeet.

Nog eens vijftien miljoen Italianen zijn volgens De Mauro ,,niet in staat de hedendaagse, complexe maatschappij helemaal te doorgronden''. Toch is dat nodig ,,opdat een land zichzelf niet alleen als democratisch omschrijft, maar dat ook werkelijk is''. Met andere woorden: opdat ook iedereen begrijpt voor wie hij stemt.

Het totaalcijfer: 66 procent Italianen kan niet voldoende (begrijpend) lezen en schrijven. Het Europese gemiddelde schommelt rond 50 procent.

Door de armoede, vooral dan in Zuid-Italië, kunnen velen zich geen computer met internetaansluiting of een krantenabonnement veroorloven. Maar een televisie met antenne op het dak heeft iedereen. Wie de televisie in handen heeft, is dus een machtig man.


14/07/2005 (iro)

©Copyright De Standaard

katleen
15th July 2005, 09:21
Heeft Italië daar dan geen beleid voor? Als je dit merkt in een sterk ontwikkeld land, dan doe je daar toch iets aan.. Mensen missen zoveel als ze niet kunnen lezen.

Barst
15th July 2005, 14:30
[FONT=Trebuchet MS]Tja, hou ze maar zoveel mogelijk dom zeker??
Dan zijn 'ze' makkelijker te bespelen door slimmeriken die met veel geld & macht nooit genoeg hebben...
Dus laat ze maar beaat smilen, die fijne Italiaanse charcuterie op de buis... [/FONT] :confused: