PDA

Bekijk de volledige versie : Winnaars & verliezers 16-02-2008


Barst
16th February 2008, 19:43
Winnaars


1. Fientje Moerman

Ze heeft haar buik vol van de media, en toch stond ze deze week alweer groot in alle kranten. Fientje Moerman is niet alleen bestuurder geworden van de Gentse havengroep Sea-Invest - een groep waarvan, blijkbaar in tegenstelling tot andere bedrijven, niet zomaar God en klein Pierke bestuurder kan worden, met zoveel bewondering schreven de economische redacties erover - ze is weer opgedoken in het Vlaams Parlement. Voorlopig gewoon als parlementslid. Haar collega's ontvingen haar bijzonder hartelijk, en de hartelijkheid was wederzijds. Getuige de warme verhalen over hoe Moerman zonder iets van zich te laten horen Hilde Dierickx wipte en hoe Moerman haar opvolgster, Patricia Ceysens, bij haar eerste stemming meteen in de wind zette.


2. Bart Somers

Margriet Hermans neemt het op tegen Bart Somers in de komende voorzittersverkiezingen van de VLD. Somers meteen blij, alles is beter dan die dekselse Jean-Marie Dedecker van vorige keer. En tegen Hermans moet het nog wel lukken in één ronde. Margriet Hermans transformeert de volgende dagen ongetwijfeld in een hardwerkend parlementslid, een waardige uitdager, een schrandere politica vol scherpe ideeën. Dat zal de overwinning van Somers nog glansrijker maken. Al zijn ze er in de Melsensstraat nog niet helemaal gerust op. Was Margriet H. niet de beste vriendjes met Jean-Marie D.? Straks blijkt ze nog de handpop van die dekselse Dedecker.


3. Canvascollectie

De openbare omroep weet uit grondige studies dat als iedereen die zelf kunst bedrijft, naar een cultuurprogramma zou kijken, dat gegarandeerd een kijkcijferkanon wordt. Daarom maakt ze nu het programma De Canvascollectie, een wedstrijd voor nieuw artistiek talent, zeg maar een Idool voor meerwaardezoekers. Hoewel, Mark Eyskens en Rik Daems doen ook mee, maar dat terzijde. De eerste cijfers geven de strategen aan de Reyerslaan groot gelijk. Liefst 14.000 kunstwerken zijn al ingestuurd. Het Muhka zal zijn benedenverdieping volledig ontruimen om 1.000 kunstenaars te keuren, en het Muhka is maar een van de vijf instellingen die meedoen. Minister van Cultuur Bert Anciaux legt maar beter meteen een spaarpotje aan voor een nieuw museum.


4. Frank De Winne

Hij mag nog eens naar de ruimte, en deze keer voor zes maanden. In mei 2009 vertrekt de Belgische astronaut vanuit Kazachstan samen met een Rus en een Canadees naar het internationaal ruimtestation ISS. Ze zullen daar dan met z'n zessen zijn, en tal van experimenten uitvoeren. Toch heeft De Winne ook nog aardse gedachten. Voor hij een half jaar in de ruimte verdwijnt, plant hij tussen alle trainingen door nog een citytrip met zijn vrouw en kinderen. (kgv)



Verliezers


1. Yves Leterme

Plotseling kunnen ze wel lief zijn voor hem, al zijn tegenstrevers, nu hij uitgeteld in het ziekenhuis ligt. Zou het niet in hen opkomen dat iedereen nu weet dat hun wensen voor beterschap schijnheilig zijn? Over enkele maanden kunnen we ongetwijfeld in een krant lezen wat Yves Leterme nu denkt, sms't, zegt en droomt, daar in zijn bed op de afdeling Intensieve Verzorging in Leuven. Welke verradelijke woorden Reynders op de achterkant van zijn wenskaartje heeft geschreven, hoe Jo Vandeurzen bittere tranen is komen wenen, welke whisky Patrick Dewael aan zijn bed zat te drinken, welke verpleegster Karel De Gucht uitkafferde, welk knuffeldier Joëlle Milquet hem meebracht. En de koning, die liet zijn oog vallen op het comfortabele bed waarin Leterme ligt. Echt iets voor Laurent. Gelukkig kwam Bart De Wever toen binnen.


2. Ayaan Hirsi Ali

Niemand kan de Nederlanders zo de gordijnen in jagen als Ayaan Hirsi Ali. Het was dan ook een meesterzet, hoe ze naar Parijs trok en de Très Grands Intellectuels daar liet uithalen naar het pinnige calvinistische Nederland, dat geen cent veil heeft voor principes, zelfs niet het heiligste aller principes, dat van de vrije meningsuiting. Daar hadden ze in Nederland niet van terug, al zijn ze Hirsi Ali zo beu als koude pap. Nederlands grootste intellectuelen beraden zich gepikeerd over actie. Helaas is haar Parijse zegetocht een nauwelijks verholen bedeltocht. Hirsi Ali is met de dood bedreigd door islamfanatici. Maar het voormalige Nederlandse Tweede Kamerlid moet in het buitenland instaan voor haar eigen beveiliging, en dat kan ze niet meer betalen. Damsels in nood kunnen altijd rekenen op president Sarkozy. Hirsi Ali wil zelfs Française worden. Frans of Nederlands, ach, zoveel verschil maakt het niet, liet Ali doorschemeren. Waarmee ze zowel de Fransen als de Nederlanders onrecht aandeed.


3. Kardinaal Danneels

Geen blad in Vlaanderen kent de interne keuken van het Vaticaan beter dan Dag Allemaal. Iedereen dacht dat de kardinaal geen paus geworden was wegens een ideologische kwestie, de kardinaal zou te progressief geweest zijn, of zoiets. Gelukkig haalt Dag Allemaal ons nu uit onze dwaasheid. In de week van Valentijn, de week waarin zelfs de Vlaamse seksuologen klagen over de excessieve pornificatie van onze hedendaagse maatschappij, onthulde Dag Allemaal de echte ware reden: de kardinaal heeft een neef die pornoacteur is.


4. Moderne kunst

Eigenlijk zijn de schilderijen waardeloos, omdat de dieven ze nergens kunnen verkopen, en toch worden ze aan de lopende band gestolen. Deze week haalden kunstdieven werken van Cézanne, Van Gogh, Degas en Monet van de muren van een museum in Zürich. Het is een van de grootste kunstroven van de afgelopen twintig jaar. Vorige week verdwenen twee Picasso's, ook al in de buurt van Zürich. Een Zwitsers museum waar niet wordt ingebroken, moet zich stilaan zorgen maken over het belang van zijn collectie. (kgv)


DS, 16-02-2008 (kgv)