PDA

Bekijk de volledige versie : Mestoverschot zo goed als volledig weggewerkt


Barst
16th February 2008, 18:15
Mestoverschot zo goed als volledig weggewerkt


BRUSSEL (BELGA) - Er is zo goed als geen mestoverschot meer in Vlaanderen maar de waterkwaliteit blijft wel slecht.


Er zou in 2007 nog een miniem mestoverschot zijn van 0,3 miljoen kilogram N (stikstof). Dat blijkt uit het Voortgangsrapport van de Mestbank.

De Mestbank geeft verschillende verklaringen voor het dalende mestoverschot. Zo daalde het mestaanbod door 'de nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde uitscheidings- en emissiecijfers van het nieuwe Mestdecreet en door een toenemende hoeveelheid dierlijke mest die verwerkt en geëxporteerd wordt'.

Daarnaast kon er meer dierlijke mest afgezet worden dankzij 'een oordeelkundige bemesting binnen de afwijking die wettelijk is toegestaan'. Landbouwers die zo'n afwijking van de bemestingsnorm willen, moeten dat aanvragen bij de Mestbank.

Uit voorlopige cijfers blijkt dat vorig jaar 11.000 bedrijven, goed voor een oppervlakte van 196.000hectare, een afwijking hebben aangevraagd. Grasland en maïs zijn de populairste teelten voor derogatie en vertegenwoordigen respectievelijk 63 procent en 26 procent van het areaal waarvoor een afwijking wordt gevraagd. Uit het Voortgangsrapport blijkt ook dat de mestverwerking en mestexport in de lift zitten. 'Het aantal verwerkingsinstallaties van dierlijke mest blijft stijgen', stelt het rapport. In een jaar tijd werd bijna een verdubbeling van de milieuvergunde verwerkingscapaciteit gerealiseerd. In september 2007 beschikten 277 verwerkingsinstallaties over een milieuvergunning.

Door de moeizaam te verkrijgen bouwvergunning of door een opstartfase is er echter een kloof tussen de vergunde capaciteit en de werkelijke mestverwerking. In Vlaanderen wordt momenteel op 135 bedrijven effectief mest verwerkt. Zestig procent van die verwerking gebeurt in vaste installaties en 40 procent door mobiele toestellen.

Bij de Mestbank zijn intussen enkele veranderingen doorgevoerd. In de toekomst zullen Mestbankmedewerkers vaker zelf bedrijven bezoeken om samen met de landbouwer te zoeken naar oplossingen om de bedrijfsvoering nog milieuvriendelijker te maken.

Ondanks de goede resultaten zijn de milieudoelstellingen voor de waterkwaliteit nog steeds niet bereikt. De verbetering van de nitraatconcentraties in het oppervlaktewater is de laatste drie jaar niet voortgezet.


DS, 16-02-2008