PDA

Bekijk de volledige versie : Bruin brood niet altijd beter


Kim Geerts
14th February 2008, 14:33
Bruin brood niet altijd beter

Veel mensen denken: hoe bruiner het brood, hoe gezonder. Maar dat is niet altijd het geval.


Het verschil tussen wit en bruin brood wordt meestal bepaald door de uitmalingsgraad van de gebruikte bloem. Hoe lager de uitmalingsgraad, hoe meer kiemen en zemelen werden verwijderd en hoe witter de bloem is. Hoe hoger de uitmalingsgraad, hoe meer van de volledige graankorrel is behouden, hoe meer voedingsvezels het brood bevat en hoe donkerder het brood zal zijn.

Maar de kleur op zich is geen goede graadmeter om te weten of het brood veel vezels bevat. Brood dat wordt verrijkt met meel van mout, is bijvoorbeeld ook bruiner van kleur. Meel van mout wordt bekomen door tarwe- en gerstkorrels te laten kiemen in een vochtige omgeving en vervolgens te roosteren of te branden. Tijdens het kiemen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in maltose, waardoor moutmeel zoeter smaakt. Door het roosteren of branden wordt deze omzetting stopgezet en wordt het meel bruin. Door de toevoeging van 2tot 6procent meel van mout wordt het brood donkerder maar bevat het niet noodzakelijk meer vezels. Dit brood lijkt volkoren, maar afgezien van de donkere kleur is het nagenoeg gelijk aan zijn witte variant. Donkerder is dus niet noodzakelijk beter.

De gezondste keuze is volkorenbrood. Volkorenbrood wordt gemaakt van bloem met een hoge uitmalingsgraad. Het bevat dus ook meer vezels. Hierdoor kan dit brood het verzadigingsgevoel bevorderen, waardoor minder energie wordt ingenomen. In combinatie met het lage vetgehalte kan dat bijdragen tot om een gezond gewicht.

Ook eiwitten remmen de vertering. Volkorenstokbrood bevat meer eiwitten dan ons gangbare brood en wordt om die reden aanbevolen. Bovendien is er toenemend wetenschappelijk bewijs voor andere beschermende bestanddelen in volkorengranen, zoals oligosachariden en bioactieve stoffen. Zo geven epidemiologische studies aan dat een hogere consumptie van volkorengranen het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker kan verlagen.

Het Nieuwsblad - 13 februari 2008

Mijn mening: Ik eet liever volkorenbrood dan wit brood. Daardoor heb ik ook sneller het gevoel dat ik genoeg heb, dus ik eet ik minder dan bij wit brood. Dus bruin brood zal niet altijd beter zijn, maar je heb toch sneller het verzadigingsgevoel waardoor je minder gaat eten. En daarbij kan je dan nog eens het risico op hart-en vaaktziekten verlagen. Zo heb je twee vliegen in één klap.